Pater Noster på Hamneskär.
Pater Noster på Hamneskär. Bild: Anders Ylander

Pater Nosters vänner vädjar om stöd

Den rikskända fyren Pater Noster kommer att behöva ytterligare renoveringar kommande år. Nu satsar föreningen Peter Nosters vänner på ett ökat engagemang från invånarna i hemkommunen Tjörn.

ANNONS

I dagarna har man från föreningen Peter Nosters vänner lagt information i Tjörnbornas brevlådor för att öka antalet medlemmar i föreningen och ekonomiskt stötta verksamheten för att bevara fyren för framtiden. Pengarna som föreningen samlar in går till underhåll, ökade bekvämligheter och att förbättra tillgängligheten till Hamneskär där fyren står.

Lars Rydbom, mångårig antikvarie vid Bohusläns Museum, är en av ledamöterna i styrelsen för Pater Nosters vänner. Han berättar att det finns ett stort engagemang för fyren i olika sammanhang och att stödföreningen har gjort det lättare att besöka ön med en service som innefattar bland annat offentliga toaletter.

– Vi tror att fyr och fyrplats kan utvecklas vidare till ett fint besöksmål. Nu finns ett samarbete mellan Statens Fastighetsverk som äger ön och stödföreningen Pater Nosters vänner och den nya entreprenör som hyr ut rum på ön, berättar Lars Rydbom.

ANNONS

Pater Noster är ett statligt byggnadsminne, men det har visat sig att det ändå kommer att behövas en stark frivilligorganisation för att klara underhåll och stöd av olika slag.

– Det gör att vi nu vänder oss till allmänheten för att försöka öka antalet medlemmar i föreningen och få in mer pengar. Dessa går oavkortat till förbättringsarbeten på Hamneskär, säger Lars Rydbom och fortsätter:

– Sedan får man komma ihåg att Pater Noster står på en plats där denna Heidenstamfyr från 1800-talet är mycket utsatt på grund av sin järnkonstruktion. Man kommer snart att behöva ytterligare renoveringar och då behövs både frivilliga medel och naturligtvis offentliga medel. Det kommer att krävas betydande belopp till en sådan renovering.

Pater Noster förvaltas numera av Statens Fastighetsverk sedan Sjöfartsverket överlämnat den efter den stora upprustningen 2007. Under 70- och 80-talen var fyren direkt hotad men räddades bland annat av en organisation kallad Rädda Pater Noster med eldsjälarna Pelle Stavfeldt och John Gunnar Eriksson, båda Tjörnbor. Dagens Pater Nosters vänner är en fortsättning av den rörelsen.

– Det ser samtidigt ljust ut för alla verkar ha funnit sina roller i det gemensamma arbetet att både utveckla fyren och att bevara den samtidigt som den blir en attraktion för besökare, säger Lars Rydbom.

ANNONS