Tjörns kommunhus.
Tjörns kommunhus. Bild: Bengtåke Carlson

Parkeringsfrågan kan stoppa byggprojekt

Kommer Tjörns kommun att godkänna eller stoppa en planerad nybyggnation av 20-talet nya villor på Härön längst ute i skärgården på nordvästra Tjörn? Projektet har blivit aktuellt genom ett förslag till exploateringsavtal.

ANNONS

Det är det relativt nybildade (2019) Göteborgsföretag Hantverk & Tradition Gbg AB som köpt markområdet på Härön och nu vill exploatera planen som ursprungligen är från 2012. Enligt den ursprungliga planen – som fortfarande gäller – ska husen bli helårshus och enligt förslaget till exploateringsavtal ska nio av husen erbjudas till den kommunala tomtkön av företaget.

Exploateringsavtalet innehåller en rad krav på företaget, bland annat att exploateringen ska utföras med stor varsamhet och sprängningsarbeten och utfyllnader ska minimeras. Den stora knäckfrågan är emellertid möjligheten till parkeringsplatser i Kyrkesund och här föreslås i avtalet att kommunen ska upplåta ett område i Linneviken till exploatören där denna kan anlägga 20 p-platser som de boende sedan får disponera. Det finns idag stor brist på p-platser för boende i Kyrkesund och Härön och många menar att det är helt orimligt att en exploatör får mark för att bygga p-platser när man inte ens har platser för de idag boende.

ANNONS

Enligt kommunens exploateringsenhet är Tjörns kommun bunden av att hitta mark för parkeringarna och om inte det aktuella området går att utnyttja kan stora problem uppstå eftersom annan mark inte finns tillgänglig. Planerna strider också mot strandskyddet. P-platsfrågan kan då stjälpa hela exploateringen.

Det nya området ska få kommunalt va och avtal ska upprättas med samfällighetsföreningen på Kyrkesund-Härön. Bolaget åtar sig att avsätta 765 000 kronor som säkerhet i form av en bankgaranti.

Exploateringsenheten har tillstyrkt att exploateringsavtal tecknas men politikerna är mycket tveksamma eller direkt negativa:

– Det är inte rimligt att kommunen skriver avtal om en plan som uppenbart blir nya sommarstugor. Det finns inget bygglov godkänt ännu. Vi är ytterligt tveksamma till det här, säger Rikard Larsson och Rosalie Sanyang, bägge Socialdemokrater.

Även borgerliga politiker är tveksamma men vill ha en dragning i kommunstyrelsen av alla konsekvenser av planen. Det finns också en oro för att företaget ska kräva kommunen på skadestånd om Tjörn säger nej till planen. Tjörnpartiets Gert Kjellberg är direkt negativ:

– Det här är naturligtvis oacceptabelt men kommunen har ju inte stoppat alltsammans tidigare. De boende i Kyrkesund-Härön får ju inte ens p-platser idag.

Dessutom konstaterar flera politiker att det är tveksamt om länsstyrelsen är beredd att godkänna en exploatering intill det stora naturreservatet på Härön.

– Dessa myndigheter har ännu inte sagt något. Vi får nu ta en dragning i kommunstyrelsen av hela projektet innan vi bestämmer oss, säger kommunalrådet Martin Johansen (L).

ANNONS