Varekils återvinningsstation är en av de elva återvinningsstationer som finns på Orust. Efter att återvinningssäckarna försvann i januari, förväntas miljöstationerna nu användas mer.
Varekils återvinningsstation är en av de elva återvinningsstationer som finns på Orust. Efter att återvinningssäckarna försvann i januari, förväntas miljöstationerna nu användas mer. Bild: Gustav Ingerhage

Orust långt ner på lista för återvinning

Återvinningsindex är ett mått på kommunernas ökning eller minskning av återvunna förpackningar. Samtliga kommuner inom STO-området placerade sig långt ner på listan med Orust allra längst ner av de tre.

ANNONS

Återvinningsindex är ett mått som varje år tas fram av branschorganisationen Återvinningsindustrierna. Den baseras på statistik från Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) och visar hur mycket varje kommun har ökat, respektive minskat mängden återvunnet material under 2020.

Samtliga STO-kommuner placerade sig tämligen långt ner på listan, men längst ner kom Orust. Totalt samlades det in 93,7 kilo förpackningar per invånare i Orust kommun, vilket är en ökning med 4,5 kilo per invånare. Av de 290 kommunerna på listan landade Orust kommun ändå bara på plats 266.

Andreas Sjögren är chef för affärsverksamheten på Orusts kommun. Han förklarar att man hela tiden jobbar för att göra återvinningen mer tillgänglig, men att den låga placeringen troligtvis har att göra med de återvinningssäckar som delades ut till hushållen under 2020, gjorde att materialet inte hamnade i FTI:s statistik. Dessa togs dock bort i januari, vilket Andreas menar kommer påverka nästa års siffror.

ANNONS

– I alla samhällena har vi stationer, sedan tittar vi hela tiden för att hitta ännu mer strategiska platser. Men många har tidigare använt återvinningssäcken och det har gått direkt till retur och hamnar därför inte i statistiken. Om vi tittar nästa år kommer det att gå upp rejält.

Stenungsunds kommun placerade sig något högre än Orust kommun. Med totalt 54,7 kilo förpackningar per invånare, en minskning med tre kilo, landade Stenungsund på plats 262 i listan.

Tjörns kommun ligger något högre på plats 169 med 85,1 kilo per invånare, vilket är en ökning med 1,1 kilo från föregående år.

ANNONS