Evike Sandor vill jobba med att stärka Tjörns varumärke så att fler kommer till Tjörn och flyttar in till kommunen.
Evike Sandor vill jobba med att stärka Tjörns varumärke så att fler kommer till Tjörn och flyttar in till kommunen. Bild: Mattias Modéen

Nya kommunchefen vill utveckla Tjörn

Förra veckan gjorde Tjörn klart med en ny kommunchef. Men vem är hon, egentligen, Evike Sandor? Varför tackar hon ja till ett uppdrag där många inte blir kvar längre än tre år? Hur ser hon på sitt uppdrag? Vilka utmaningar står kommunen inför? Och hur tacklar hon det tuffa politiska klimat som råder i kommunen?

ANNONS
LocationTjörn, Skärhamn|
|

Evike Sandor är 58 år och har sina rötter i Ungern. Det är därifrån hennes pappa kommer. Han flydde till Sverige i samband med revolutionen 1956.

– Det är därifrån mitt namn, både för- och efternamn härstammar, säger hon.

Sedan 2008

Evike Sandor är själv uppvuxen i Bergslagen, i norra Västmanland på gränsen mot Dalarna. Till Tjörn flyttade hon 2008 när hon fick jobb som kultur- och fritidschef. Hon har även provat på andra chefsroller i kommunen, som skolchef och chef för samhällsbyggnadsavdelningen och är på det viset varm i kläderna.

– På så sätt kan jag kommunen och vet väl någorlunda vad jag ger mig in på. Men jag går in i rollen med stor ödmjukhet. Det är ett väldigt tufft jobb att vara kommunchef.

ANNONS

Hon är dock inte helt ny på positionen, utan tillträdde som tillförordnad kommunchef förra hösten, när den tidigare kommunchefen Ann-Britt Svedberg mer eller mindre fick gå från sitt jobb på dagen.

Hon var även tillförordnad kommunchef under en period för några år sedan, när den förrförre kommunchefen slutade.

När fick du frågan om du ville bli ny kommunchef?

– Det var några veckor efter påsk.

Var det ett svårt beslut att tacka ja?

– Det är aldrig bra med en tillförordnad kommunchef under för lång tid, då blir det mest att man uppehåller saker som de varit. Får man en fast roll kan man istället börja arbeta mer långsiktigt, men jag vet ju att det är ett tufft jobb med mycket ansvar och jag har tänkt till både en och två gånger.

Evike Sandor fortsätter.

– Det gjordes en studie på högskolan i Borås för något år sedan, som visade att en kommunchef i genomsnitt bara sitter omkring tre år. Men det är många som hört av sig till mig under tiden jag varit tillförordnad kommunchef och tyckt att jag gjort ett bra jobb - både politiker, tjänstemän och kommuninvånare i allmänhet. Det gjorde det lättare att tacka ja, när man känner att man har ett brett stöd.

Det politiska klimatet på Tjörn är tufft med politiker som drar åt olika håll. Men Evike Sandor tycker att hon lärt sig att navigera i landskapet efter 13 år i olika chefsroller på kommunen.
Det politiska klimatet på Tjörn är tufft med politiker som drar åt olika håll. Men Evike Sandor tycker att hon lärt sig att navigera i landskapet efter 13 år i olika chefsroller på kommunen. Bild: Mattias Modéen

Din företrädare, Ann-Britt Svedberg, sa när hon fick sluta att det politiska klimatet är tufft på Tjörn och att det råder brist på tillit och samarbete. Det gjorde det svårt att navigera. Tycker du att det är så och hur hanterar du det i så fall?

– Jag förstår vad hon menar, men samtidigt har jag jobbat i kommunen i 13 år och kunnat navigera relativt bra under den tiden. Det är ett tufft uppdrag att vara kommunchef oavsett vilken kommun man än jobbar i. Sedan är det klart att det inte blir lättare om politiken drar åt olika håll. Det är enklare om det är synkat.

Vad tar du med dig från dina tidigare roller i kommunen?

– En stor portion ödmjukhet och alla positiva erfarenheter. Jag har en ganska hög integritet skulle jag säga och är ganska bra på att styra hur mycket jag låter saker runt omkring mig påverka mitt jobb. När det gäller de politiska processerna försöker jag att hålla mig undan dem.

Du bor i Skärhamn. Är det bra eller dåligt att bo i den kommun som man är högsta chef i?

– Det råder delade meningar om det där. En del tycker att det är självklart att kommunchefen ska bo i kommunen. Andra menar tvärtom att det är bättre att bo i en annan kommun, så att man lättare kan skilja på jobbet och privatlivet.

Hur är du som ledare?

– Jag brukar säga att om man är stark, eller om man har mycket makt, så måste man vara snäll. Det tänker jag ganska ofta på. Jag har en Pippimugg där det står att är man stark så ska man vara snäll och det påminner mig om det. Sedan måste man vara ödmjuk, kör man bara på är risken stor att det blir konflikter.

Vad vill du göra som kommunchef?

– Jag vill bidra till att utveckla varumärket Tjörn, Möjligheternas ö hela året och hela livet, och att stärka hela kommunen så att många vill söka sig hit och jobba här. Vårt varumärke är jätteviktigt och vi har många fantastiska medarbetare på Tjörn, men behöver kunna rekrytera ny personal med kompetens när andra slutar.

Vilka stora utmaningar står Tjörn inför de kommande åren?

– Vi behöver sätta skolstrukturen och bestämma oss för hur skolorna ska se ut i framtiden. Bolagsstrukturen och hela lokalförsörjningsbiten är andra viktiga frågor. Och så behöver vi bygga många nya bostäder, inte minst lägenheter. Det ska finnas en valmöjlighet till boende på Tjörn, inte bara villor.

Några undrar säkert vad du får för lön. Vill du berätta det?

– Det är ju en offentlig handling, så det är inte hemligt på något sätt. Men jag har faktiskt inte förhandlat klart om det ännu. Det blir klart inom några dagar och jag finns ju i systemet sedan tidigare, så jag räknar med att det löser sig.

Kan du berätta något inte så många vet om dig?

– Ja, du. Vad skulle det kunna vara? Jag brukar vandra olika pilgrimsleder i Santiago de Compostela. Den vanligaste är den franska leden som startar i Frankrike. Den är 80 mil lång och går över Pyrenéerna och ner genom nordvästra Spanien. Det tar fem veckor att gå leden. Jag gjorde den första vandringen 2016 och nästa år blir det den franska leden igen. Det blir fjärde gången totalt.

Varför gör du det?

– Man kan säga att de första dagarna gör man en inre resa när man går över pyrenéerna med det fantastiska landskapet och alla vilda hästar. Sedan bearbetar man jobbet i en vecka och går därefter två veckor i värmen genom ökenlandskap och stora vyer. Det är fysiskt en ganska jobbig del av leden, men när man passerat genom landskapet och kommer ut mot alla de små spanska byarna de sista två veckorna är allt höft- och ryggproblem och alla andra problem borta. Man är bara här och nu och glömmer bort allt annat.

Vad ser du fram emot i sommar?

– Att vi alla ska kunna få börja röra oss lite mer fritt igen. För min egen del hoppas jag på att kunna träffa mina nära och kära och att få krama min mamma igen. Det ser jag fram emot väldigt mycket.

Evike Sandor, kommunchef Tjörn.
Evike Sandor, ny kommunchef på Tjörn. Bild: Mattias Modéen

Namn: Evike Sandor.

Aktuell: Ny kommunchef på Tjörn.

Bor: Skärhamn.

Familj: Särbo i Stockholm och en katt hemma i Skärhamn.

Fritidsintressen: Långa vandringar över flera dagar, min katt, ta hand om huset och trädgården, träna (gärna på gym), laga nya maträtter, brinner för djurrättsfrågor.

ANNONS