Martin och Alfred mötte delfiner utanför Tjörn

Måndagens fisketur blev allt annat än vanlig för Martin och Alfred Lorentsson när de plötsligt fick syn på två delfiner några meter från båten.
– Vi trodde först att det var tumlare, men sedan såg vi att de var mycket större än så, säger Martin Lorentsson.

ANNONS
|

På måndagskvällen var Åstolsbon Martin Lorentsson ute på en fisketur med sin 19-årige son Alfred. Förhoppningen var att fånga makrill, men strax utanför Tjörnekalv fick de istället syn på något ovanligt.

– Vi hörde det frustande utblåset och trodde först att det var tumlare. Men sedan såg vi att de var mycket större än så, säger han och fortsätter:

– De var mellan späckhuggare och tumlare i storlek. De simmade väldigt fort, vi körde efter en liten stund men då fortsatte de bort igenom.

”Kommer hit då och då”

De två delfinerna fångades på film – och Martin registrerade upptäckten på valar.se, där liknande observationer kan skrivas upp.

ANNONS

Kennet Lundin är intendent vid Göteborgs Naturhistoriska museum och har tagit del av Martin och Alfreds filmklipp. Han berättar att det troligtvis rör sig om öresvin, även kallade flasknosdelfiner.

– Utanför Skottlands kust finns den närmsta fasta, stabila populationen av den här arten. De kommer hit då och då, men det är inte jättevanligt att de är på den här sidan av Kattegatt, säger han.

”Jättehäftigt”

Samma dag gjordes observationer av två delfiner utanför Grötö i Göteborgs norra skärgård.

– På sommaren är det fler som är ute med båtar och då är det fler ögon till havs. Nu har folk dessutom mobiltelefoner med bra kameror på ett helt annat sätt än tidigare. Men vi ser också en trolig ökning av delfiner och valar längst Västkusten, säger Kennet Lundin.

När Martin Lorentsson publicerade videon på delfinerna i en Facebook-grupp svarade flera personer att de också hade sett delfiner i området.

– Det är ju ändå jättehäftigt att se på så nära håll. De simmade under båten och sedan simmade de iväg, säger han.

ANNONS