Lottas bak har fått flera priser – nu utses hon till vardagshjälte

De kallas vardagshjältar, och varje år bjuds några människor som på olika sätt bidrar till ett bättre samhälle in till länsmiddag. En av de som fick dinera med landshövdingen – och till och med fick honom till bordet – är Lotta Kristensson från Tjörn.

ANNONS
|

För tolv år sedan fick Lotta Kristensson nog av sitt stillasittande jobb och öppnade ett bageri i Bleket. Sedan dess har hon blivit omnämnd och hyllad av flera internationella tidskrifter.

Nu har hon återigen prisats, och utsetts till en av regionens vardagshjältar.

– Det är jättekul, hedrande verkligen. Väldigt roligt att få den uppskattningen, säger Lotta Kristensson.

Motiveringen uppmärksammade bland annat att Lotta är en välkänd företagare på Tjörn, att hon vunnit tävlingar och figurerat i internationell press – och att hon hjälpt många ungdomar.

Ser det som en win-win

Surdegsbageriet i Bleket har för många varit deras första arbetslivserfarenhet.

– Först och främst är det roligt att jag kan få hjälp, och om jag kan få ungdomar att tycka det är roligt och deras första kontakt med arbetslivet är positiv är det ju win-win.

ANNONS

Lotta Kristensson har tre vuxna barn, men när de var yngre fungerade familjen som extra hem till många andra barn under somrarna. Att hjälpa andra ligger i Lottas natur.

– Jag tycker det är roligt när man kan hitta vad de är bra på. Alla är inte bra på samma sak och vissa arbetsuppgifter passar bättre än andra. En del vill inte kladda ner sig och då ska de inte baka, men de kanske är suveräna i kassan.

Fick hålla oförberett tacktal

Sjutton hjältar från tio kommuner i regionen prisades. Det är kommunfullmäktiges ordförande i respektive kommun som föreslår personerna och för drygt en vecka sedan samlades Göteborgsregionens vardagshjältar till en middag på landshövding Anders Danielssons residens.

Lotta fick landshövdingen själv till bordet.

– Det var jättekul, jag hade ingen aning om vad som skulle hända, jag fick bara en inbjudan. Jag kollade med Barbro, en tidigare vinnare och hon sa att det är en jättetrevlig middag, så det var bara att inställa sig.

Finklädd åkte Lotta dit, blev välkomnad och placerad vid bord a. Sedan kom kvällens toastmaster fram.

– Du blir ju bordsdam till landshövdingen och då ska du hålla tacktalet till alla, sa toastmastern. Det var jag inte riktigt beredd på och det är inte min favoritsysselsättning, men det gjorde jag. Jag fick hitta på något.

ANNONS