Tina Augustsson hoppas att kunna pryda Svenska Kyrkans fönster i Skärhamn med många olika julkrubbor.
Tina Augustsson hoppas att kunna pryda Svenska Kyrkans fönster i Skärhamn med många olika julkrubbor. Bild: Teresa Innocenti

Kyrkan söker julkrubbor till advent – hoppas på flera ovanliga exemplar

Inför advent har Svenska Kyrkan på Tjörn gått ut med en ovanlig efterlysning. Man hoppas kunna ställa ut Tjörnbornas julkrubbor vid Skärhamns torg.

ANNONS
|

Det var Tina Augustsson som kom på idén om att efterlysa julkrubbor till advent. Hon arbetar som kommunikatör på kontoret i Skärhamn.

– Vi kommer ha ett tema på julkrubbor i församlingsbladet Petrus nu inför jul och här på kontoret i Skärhamn har vi flera fönster ut mot Skärhamns torg. Så då funderade jag på om man inte kunde ställa ut flera julkrubbor i fönstren för besökare att titta på, säger hon.

Efterlyser julkrubbor med en historia

Tina Augustsson la ut en efterlysning på julkrubbor från allmänheten i en lokal Facebook-grupp och fick genast stort gensvar. Att julkrubban betyder mycket för många när man firar jul visste hon sen tidigare. Hon tror att julkrubban behållit sin popularitet genom åren för att den är visuell och lätt att ta till sig.

ANNONS

– Många har minnen av barndomens jular där julkrubban hade en central roll och där jesusbarnet lades på plats på julafton. Julkrubborna kan se olika och det är det vi vill visa, säger hon.

Julkrubba i olivträ

På kontoret i Skärhamn har hon en ovanlig julkrubba i olivträ, troligen inköpt av någon på en resa till Jerusalem.

– Den här har vi haft förut i fönstret vid jul. Vi har sex stora fönster ut mot torget så jag hoppas att det ska bli som en julskyltning som på NK dit man kommer för att titta. Vi kommer bygga upp små miljöer i fönstren, säger hon.

Tina Augustsson efterlyser alla sorters julkrubbor. Det kan vara sådana man köpt eller ärvt. Gärna med en historia eller ett minne bakom som man vill berätta om.

– Jag fick tips om en kvinna här på Tjörn som virkat en julkrubba. Det vore häftigt att ha med den och kanske en virkbeskrivning om det är fler som vill virka, säger hon.

Levande julkrubba i Valla

Förutom små julkrubbor i Skärhamn kommer det även finnas en levande julkrubba i Valla kyrka på andra advent.

– Där brukar vi ha personer som iscensätter julevangeliet och en levande åsna kommer vara med. Den levande julkrubban brukar vara mycket populär, säger Tina Augustsson.

Om man vill låna ut sin julkrubba till Svenska kyrkan på Tjörn kan kan kontakta kontoret i Skärhamn.

– Jag har fram tills nu haft en plastig julkrubba från 1970-talet hemma. Men nu har jag faktiskt köpt en ny i en katolskt bokhandel, som är mycket vacker, säger hon.

LÄS MER:Kyrkan flyttar in på Stenungstorg – för att hjälpa

LÄS MER:Sofia öppnar bondgården – för barn som vill klappa djur

LÄS MER:Kyrkan prövade strandhäng

ANNONS