Foto: Getty Images
Foto: Getty Images Bild: Getty Images

Kvinnor får 36 procents lägre pension än män – så höjer du din pension

Kvinnor i Sverige har i genomsnitt 31 procent lägre pension än män. I STO är den siffran 36 procent. Störst skillnad mellan mäns och kvinnors pensioner är det i Stenungsund, där får kvinnorna bara ut 62 procent av männens pension.

ANNONS

På Orust fick män ut drygt 81 000 kronor mer i pension än kvinnor under 2018. På Tjörn är skillnaden drygt 100 000 kronor. Även i Stenungsund har kvinnor i genomsnitt ungefär 100 000 kronor lägre pension än männen. (Se faktaruta). Det visar en genomgång av pensionsutbetalningar under 2018 som Nyhetsbyrån Siren gjort.

På pensionsmyndigheten ser man att kvinnors pensioner är lägre på grund av att de ofta arbetar deltid.

– Men det är inte det enda som förklarar det utan rent generellt har kvinnor lägre löner, de vabbar mer än män och är mer sjukskrivna än män. Det är hela livets inkomst, livsinkomstprincipen, som avgör vad du får i pension, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

ANNONS

Hur blir levnadsstandarden för den som får låg pension?

– Det är ganska givet att den som har en lägre pension också har ett mindre konsumtionsutrymme, säger Agneta Claesson.

Men hon säger att för dem med den lägsta pensionen finns ett visst grundskydd för att täcka upp till det som kallas skälig levnadsnivå.

– Pensionssystemet är i grunden könsneutralt men eftersom det oftast är kvinnor som har den lägsta livsinkomsten så är det också de som kommer att få den lägsta pensionen.

Skillnader i genomsnittslig pension i kronor mellan män och kvinnor 2018

  • Tjörn: Män 289 183, kvinnor 181 088 – vilket är 63 procent av männens pension.
  • Orust: Män 247 791, kvinnor 166 679 – vilket är 67 procent av männens pension.
  • Stenungsund: Män 278 107, kvinnor 172 595 – vilket är 62 procent av männens pension.
  • Källa: Pensionsmyndigheten

Vad kan man göra för att få en bra pension?

– Det är viktigt att du inte väntar med att fundera kring pensionen tills du är 60 plus. Gör en pensionsprognos från 30-årsåldern för att få en bra bild över vilken köpkraft du kommer kommer att ha om du går i pension vid en viss ålder.

Agneta Claesson skickar med tre punkter som är viktiga att tänka på.

• Se till att arbetsgivaren betalar in till en tjänstepension.

• Att arbeta något år extra kan betyda flera hundralappar mer i månaden.

• Se till att ha låga avgifter på ett eget fondsparande, 0,4 procent i en global aktieindexfond kan vara ett riktmärke.

Eget sparande

På pensionsmyndigheten.se kan man även se hur pensionen påverkas om man arbetar längre eller kortare. För den som funderar över behovet av ett eget sparande till pensionen så är prognosverktyget ett bra hjälpmedel, enligt Agneta Claesson.

– Sedan är det bra att veta att har man riktigt långt kvar till pensionen så räcker det bra att känna till att genom att betala skatt på sin inkomst så tjänar man in till allmän pension och senast från 25 års ålder bör man ha kollat med sin arbetsgivare om det betalas in till en tjänstepension.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se

Siffrorna bakom statistiken

Statistiken gäller alla som är 61 år eller äldre och folkbokförda i Sverige den sista december 2018 och som hade en utbetalning av allmän pension, tjänstepension eller privat pension under året. De senaste siffrorna i Pensionsmyndighetens statistikdatabas gäller 2018.

Siffrorna som presenterats är från 2018 på grund av att 2020 års inkomster inte är deklarerade ännu och för att viss tjänstepension som betalats ut under 2019 inte har kommit till Pensionsmyndighetens kännedom än. Det är de senaste siffrorna som är helt kompletta.

Källa: Nyhetsbyrån Siren och Pensionsmyndigheten

ANNONS