Fredrik Hagberg driver Myggenäs Gård på Tjörn.
Fredrik Hagberg driver Myggenäs Gård på Tjörn. Bild: Ebba Bergström

Han vill förse Tjörnborna med kött de känner

Ute på i Bråland, nära brofästet, står två stora nybyggda ladugårdar. Det är Fredrik Hagberg och Myggenäs gård som satsar på lantbruket och han har siktet på Tjörnbornas tacofredag.

ANNONS

Myggenäs gård ute på Tjörn är kanske mest känt för sina maskiner som klipper gräs och skottar snö runt om i trakten. Företaget har gott om uppdrag genom entreprenad men Fredrik Hagberg som är med och driver företaget har sin identitet i något annat.

– Jordbruket är kanske fem procent av vår verksamhet men det 95 procent av vår identitet. Det är här mina värderingar kommer ifrån och det är här vi har vår grund, säger han.

Myggenäs gård drivs nu av nionde generationens jordbrukare och rötterna på ön är djupa. De tidigare generationerna drev sin gård likt många andra på Tjörn med lite djur och småskalig produktion. Fredrik valde att bredda sig och hitta alternativa sätt att driva företag på, men nu vill han tillbaka till djurskötseln.

ANNONS

Padelbana och bostäder

Under 2020 byggde de två stora ladugårdar i Bråland, strax utanför Myggenäs, som huserar upp till 200 djur. Utöver nötköttsgården kommer det nya området inkludera en padelbana och bostäder.

– Det är lite av en hommage till mina förfäder som brukat jorden här under en lång tid, säger Fredrik.

Bild: Ebba Bergström

De första djuren går till slakt nu till hösten och Fredriks plan är att de ska säljas ”superlokalt”.

– Vi vill att kunderna ska ha en relation till gården och med mig, att de känner att det här är något de kan lita på. Jag hoppas ju att de känner igen oss när de kommer till köttdisken och att de vet vad vi står för.

Vill attrahera barnfamiljen

Han hoppas att de kan nå även de som inte har tid för att leta upp lokalproducerat.

– Vi vill attrahera barnfamiljen som ska äta tacomiddag på fredagarna. Det ska vara enkelt att handla vår kött och det ska vara sånt som folk redan köper.

– Vi hade gärna sett ett nära samarbete med den lokala butiken som gäller för oss som bor här. Vi vill ta köttet dit folk redan handlar i stället för att de ska hinna med en omväg till en gårdsbutik eller strula med en köttlåda där de inte vet vad de ska göra med köttbitarna.

Ute på grönbete

Han vill att det ska vara enkelt att handla bra kött som är producerat på ett sätt där djuren må bra. Nu under sommaren går djuren ute på grönbete runt om på Tjörn och även när det är dags att gå in under tak ska det vara transparent för konsumenterna. På den nybyggda ladugården är den ena sida är öppen för att besökare lätt ska kunna komma och hälsa på djuren och se hur de har det.

– Vi gillar att möta konsumenten och ha liv och rörelse på gården. Det sätter press på oss att sköta oss och hålla ordning och reda, säger Fredrik.

Utöver att se till att djuren har det bra är det viktigt för Fredrik att göra anläggningen så klimatsmart som möjligt. På taken finns tillräckligt med solpaneler för att kunna hålla anläggningen klimatneutral och allt regnvatten samlas i en 200 kubikmeter stor brunn för att kunna användas på gården.

Svårare och svårare

Sedan Fredrik Hagberg gav sig in i jordbruket har det blivit svårare och svårare att hålla jordbruket lönsamt. När han växte upp var det över hundra aktiva bönder ute på Valla hed, nu är han så gott som den enda kvar.

– Jag brinner för en levande landsbygd, det är nästan lite sorgligt när jag kör runt här ensam på min traktor. Det är viktigt att komma ihåg att det här öppna fina landskapet inte kommer av sig själv.

För Fredrik är det viktigaste med den nya anläggningen att djurhållningen gör nytta för omgivningen.

– Vi vill göra skillnad, både gällande att skapa förutsättningar för jordbruk här ut på Tjörn men framför allt vill vi göra skillnad för de som bor runt oss, säger han.

ANNONS