Gruppledarna kallas till möte om debattklimatet på Tjörn.
Gruppledarna kallas till möte om debattklimatet på Tjörn. Bild: Gunnar Fägerlind

Gruppledarna kallas till krismöte om debattklimatet

Efter förra torsdagens turbulens vid fullmäktige på Tjörn, där S-ledamöter anklagade borgerliga politiker för att ha pekat ut Rikard Larsson (S) som ohederlig kallar nu fullmäktiges ordförande gruppledarna till möten om bättre ordning vid mötena.

ANNONS
|

Det var när den uppmärksammade arvodesfrågan för S-gruppledaren Rikard Larsson skulle behandlas i fullmäktige som det hettade till rejält. I samband med en timslång debatt där fullmäktige fattade beslut att Larsson skulle betala tillbaks det arvode på 53 000 kronor han fått för mycket fattades också beslutet att allt ska vara återbetalt senast 31 augusti. Det sistnämnda beslutet fattades med en rösts övervikt.

LÄS MER:Politiker fick för mycket betalt – i 13 månader

I samband med den debatten kom en fråga upp om S-ledamoten Christy Whiddon som på Facebook skrivit om ”M och L jävlar på Tjörn” och hävdade att arvodesbråket gjorts till en politisk attack mot Larsson och S av borgerliga partier. Borgerliga ledamöter reagerade i sin tur på Whiddons utspel och stämningen i fullmäktige – som också sändes digitalt – var upprörd.

ANNONS
Anders G Högmark (M).
Anders G Högmark (M). Bild: Pressbild

– Vi kan inte ha en situation där vi står i fullmäktiges talarstol och förolämpar varandra utan det måste bli en vettigt debattklimat i fortsättningen. Jag har för avsikt inför hösten att kalla samtliga gruppledare till möte och diskutera uppträdandet i fullmäktige. Vi ska debattera sakfrågor och inte bedriva påhopp på personer från talarstolen, säger Anders G Högmark (M), ordförande i fullmäktige.

Han fortsätter:

– Vi kommer inte att tolerera påhopp i fortsättningen och det är inte acceptabelt att ledamöter beter sig oförskämt i talarstolen. Trots att vi tidigare haft frågan uppe finns all anledning att inför höstens möten tar upp frågan igen. Jag menar att det är varje gruppledares ansvar att se till att ledamöterna sköter sig korrekt, säger Anders G Högmark.

Christy Whiddon (S).
Christy Whiddon (S). Bild: Lasse Andrée

Christy Whiddon skriver i ett mail att hon inte kommenterar anmälningar men konstaterar samtidigt att hon är undrande till varför vissa politiker går till personangrepp mot henne.

– Det är inget nytt att jag är mycket kritisk mot majoriteten på Tjörn för bristande ledarskap. Min gissning är att de vill skapa cirkus i media för att gömma undan den aktuella och mycket tragiska situationen på Tjörns skolor.

Beslutet i fullmäktige blev alltså att Larsson ska betala tillbaks 53 000 kronor men själv är han ändå inte helt nöjd med debatten och beslutet. Flera borgerliga ledamöter röstade emellertid mot tidsgränsen eftersom de menade att den var olaglig att sätta.

– Jag var ju jävig och var inte med på ärendet men tycker samtidigt att beslutet bevisar att regelverket inte är glasklart. Sedan har jag förstått att man haft rena väckelsemötet i fullmäktige där man mer eller mindre anklagat mig för att ha misskött mig.

Kritiken om ett dåligt debattklimat i fullmäktige har varit uppe vid flera tillfällen på senare år och även granskats i en revisionsrapport där stark kritik mot ett oseriöst och aggressivt debattklimat framkom.

ANNONS