Första kullen undersköterskor lämnar Billströmska

De startade mitt under pandemin. Två år senare lämnar de första undersköterskorna utbildningen på Billströmska folkhögskolan. Och alla har fått sommarjobb.

ANNONS
|

I februari-mars 2020 startade coronapandemin i Europa. Inom sjukvården blev det högre tryck på att hitta kompetent personal och då startade även flera nya utbildningar.

Billströmska folkhögskolan på Tjörn var en av fem folkhögskolor i Västra Götaland som tilldelades medel för att kunna starta en undersköterskeutbildning.

Den 24 augusti 2020 startade kursen och 2 juni 2022 tar de första studenterna examen.

– Det finns flera utbildningar för undersköterskor, bland annat på Komvux. Vi ser oss inte som en konkurrent utan som ett komplement till dessa utbildningar, säger vårdläraren Lille Callerud.

Alla har fått jobb

Sedan 2020 har hon och hennes kollega undervisat ett 15-tal elever på undersköterskeutbildningen på Tjörn.

ANNONS

LÄS MER:Undersköterskor i Västra Götalandsregionen får höjda löner

Några har lämnat kursen, bland annat för att de fått barn. Nu återstår det sju sköterskor som står redo att jobba.

Och alla har fått jobb?

– Ja, så är det. Det kan till exempel vara på demensboenden, sjukhus eller vårdcentraler. Mitt mål har varit att vi ska utbilda undersköterskor som är både duktiga och stolta. Och jag tror de är stolta allihopa, säger Lille Callerud.

Studenterna nickar instämmande.

Funkat tillsammans

Klara Magnestam från Tjörn, som tidigare jobbat extra på Lilldalshemmet i Kållekärr, ska jobba på BB vid Östra sjukhuset i Göteborg i sommar.

– Jag fick precis ett sms om att mitt anställningsavtal är klart, säger hon och ser nöjd ut.

Hur har utbildningen varit tycker du?

– Väldigt lärorik. Vi har varit fokuserade, haft roligt och funkat bra tillsammans. Framförallt har det funnits en bredd i det vi gjort både när det gäller våra praktiska och teoretiska uppgifter.

Vidgat vyerna

Lorina Larsson, som bor alldeles i närheten av Billströmska, har jobbat inom LSS sedan 2007. Nu har hon testat en ny inriktning och hon tycker att hon vidgat sina vyer.

– Nu vet man vad de pratar om när man själv söker vård. Man kan granska det som sägs på ett annat sätt än tidigare.

LÄS MER:Här är jobben att satsa på i Stenungsund

Den 2 juni springer de blivande undersköterskorna ut i friheten. Det blir festligheter på skolan, med både lekar och gemensam middag.

Och Billströmska känns som en perfekt plats för ändamålet med gula rapsfält i närheten och blommande fruktträd vart man än tittar.

Kommer skolan att fortsätta med utbildningen till hösten?

– Absolut, det är tanken. Jag tycker att utbildningen har slagit väldigt väl ut och jag känner mig trygg i det jobb som lärarna gör, säger skolans rektor Peter Bäcklund.

ANNONS