”Fisket kommer att hotas av den här jättelika satsningen”

De omfattande planerna på cirka 300 vindkraftverk ute till havs utanför den bohuslänska kusten hotar viktiga delar av kustfisket. Kraftverken placeras i områden som är viktiga fiskeplatser av riksintresse för fisket.

ANNONS

Både kustkommuner och samhällsföreningar längs Bohuskusten förbereder sig för att slåss mot omfattningen av projektet och många partier i kustkommunerna menar att effekterna av denna jättesatsning drabbar fiske, sjöfart och turism samt försvarsintressen. Dessutom blir det politisk strid om vindkraftplanerna som de bägge företagen Zephyr Vind och Hexicon vill bygga på öppet vatten mellan Bohuskusten och Danmark. Kraftverken blir upp till 350 meter höga.

LÄS MER:Vindkraftpark planeras i havet utanför Tjörn

– Fisket kommer att hotas av den här jättelika satsningen, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande i Sveriges Fiskares Producentorganisation.

Han menar att man helt och hållet struntar i fiskets intressen när man vill lokalisera de stora vindkraftparkerna utanför Skagerrakkusten.

ANNONS

– Det här är ett miljöexperiment i jätteformat och det är framför allt det lokala fisket utanför Orust och Tjörn som drabbas. Detta är några av våra viktigaste fiskeplatser. Risken är också att flera kommuner längs Bohuskusten kommer att drabbas av liknande projekt, alltså utanför Lysekil, Sotenäs och Tanum. Det är notabelt att när man nu har fullt upp med ansökningar i Kattegatt fortsätter man med liknande projekt upp i Skagerrak, säger Peter Ronelöv Olsson.

Majoriteten i Tjörns kommun väntas säga nej till etableringen och samma sak gäller på Orust.

– Vi accepterar inte det här. Det kommer att drabba kustkommunerna negativt, säger Bo Bertelsen (M), ledamot av kommunstyrelsen på Tjörn.

Samhällsföreningar längs kusten, framför allt på Orust och Tjörn, är starkt kritiska till vindkraftsprojekten utanför kusten. Nils Gunnar Johansson och Gösta Andersson är bägge ledamöter av Klädesholmens Samhällsförening som är en av de föreningar som arbetar med frågan.

– Vi är framför allt kritiska mot storleken på projekten. Det här handlar om 3 400 Eiffeltorn mitt ute i havet med 350 meters höjd. Man ska investera över 10 miljarder. Vi tycker också att en remisstid på några veckor är orimligt kort. 23 juni respektive 9 juli är slutdatum för remissvar och det finns ingen möjlighet att informera invånarna på så kort tid, säger Nils Gunnar Johansson.

– Vi tycker att Tjörns kommun gjort ett bra yttrande. Våra krav är också att viktiga miljöfrågor får ordentlig genomlysning, säger Gösta Andersson.

Nils Gunnar Johansson befarar att både fiske, sjöfart och besöksnäring kan drabbas och att tornen kommer att upplevas som störande.

LÄS MER:Politisk strid om vindkraften

Socialdemokraterna på Tjörn kommer däremot att välkomna satsningen.

– För oss som bor längs den blåsiga Västkusten är det inte förvånande att man vill utnyttja den vind som blåser flera hundra meter upp i luften, säger Rikard Larsson (S) gruppledare i Tjörns fullmäktige och fortsätter:

– Kan det bli värre för fisket som marint redan anses vara ett ökenområde och vilka fågelarter flyger 320 meter upp i luften? Hur många arbetstillfällen som detta kan skapa inom flera branscher för lång tid kan ingen kan svara på idag. Detta kanske är bra för vår bygd.

ANNONS