Döda havssulor har flutit iland längs västkusten. Arkivbild.
Döda havssulor har flutit iland längs västkusten. Arkivbild. Bild: Mareike Timm

Döda sjöfåglar flyter iland på Klädesholmen

Sedan tidigt i somras har ett stort antal döda sjöfåglar flutit iland längs västkusten. Fåglarna tros ha drabbats av fågelinfluensa och förra veckan hittades tre havssulor döda på Klädesholmen.

ANNONS
|

En ökning av antalet fågelinfluensafall har märkts längs med västkusten. Det är främst sjöfåglar som havssulor, fisktärna, skrattmås och storlabb som drabbats och hittats döda eller sjuka längs med kusten. I förra veckan flöt tre döda havssulor iland på Klädesholmen på Tjörn. Något som oroar miljö- och hälsoskyddsinspektör Emma Johansson på Tjörns kommun som samtidigt meddelar att man inom strandstädningen hittat tio döda fåglar på två veckor.

– Fågelinfluensan smittar inte till människor men till rovfåglar och rävar och kanske till andra rovdjur. Därför är det ingen bra idé att gräva ner den döda fågeln men den ska inte ligga kvar på stranden då den riskerar att smitta andra fåglar, säger Emma Johansson.

ANNONS

Kan få svåra konsekvenser

Sex havssulor som skickats in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har konstaterats smittade med fågelinfluensa men mörkertalet anses vara stort, då många fåglar inte skickas in.

Eftersom fågelinfluensaviruset vanligen klingar av under sommaren tyder det mesta på att viruset nu överlevt även sommarmånaderna och kommer drabba fågelpopulationen hårt till hösten och vintern.

Då fågelinfluensa kan få svåra konsekvenser för både vilda och tama fåglar ber man allmänheten om hjälp att rapportera in upphittade döda havsfåglar. Dessa ska rapporteras till SVA. Den döda fågeln ska sedan hanteras som brännbart avfall.

Precis kommit ut

Maria Karlsson har en stor hönsgård på Tjörn. Hennes hönor har möjlighet att gå ute året om. Men än har inte Maria Karlsson fått några indikationer att hon måste stänga in hönsen för att inte riskera smitta.

– Nej jag har inte fått några besked om det än. Jag blir lite orolig men hoppas att vi slipper det, för hönorna har precis kommit ut efter att tvingats vara inne sen november. Jag respekterar så klart ett sådant beslut från Jordbruksverket om det kommer, men hönorna mår bäst och vill helst vara ute i friska luften, säger hon.

LÄS MER:Många utsvultna sillgrisslor vårdas på Fågelcentralen

LÄS MER:Ovanlig säl funnen i Hälleviksstrand – fick avlivas

Så här gör du om du hittar en död sjöfågel som misstänks vara smittad av fågelinfluensa:

1. Använd handskar vid hanteringen.

2. Ta en plastpåse och stjälp ner den döda fågeln i påsen.

3. Tänk på god hygien och att hantera materialet i väl ventilerat utrymme, helst utomhus.

4. Undvik direktkontakt med den döda fågeln.

5. Anmäl den döda fågeln till https://rapporteravilt.sva.se/

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt.

ANNONS