Bild: Johan Hallberg/Privat

Digitala fixaren Camilla hjälper äldre med vardagstekniken

Sedan en dryg månad tillbaka kan alla Tjörnbor som fyllt 67 år få hjälp hemma av den digitala fixaren Camilla Gustafsson. Tre dagar i veckan finns hon behjälplig med teknisk utrustning och digitala tjänster, som att skaffa mobilt bank-id och betala räkningar via nätet.

ANNONS

Camilla Gustafsson hjälper även till med hur man ringer kostnadsfria bildsamtal eller skaffar konton på olika sociala medier för att hålla kontakt med familj och vänner. Den som så önskar kan också få hjälp med att handla hem varor eller beställa mediciner från apoteket via nätet.

Kostnadsfri tjänst

Fixartjänsten är kostnadsfri för alla över 67 år, men man bekostar själv det eventuella material som behövs.

– Eftersom tjänsten bara funnits i en dryg månad har det varit en lite trevande start, då kanske inte alla vetat om att den finns. Men nu har det faktiskt börjat ringa mer och mer, så det är jätteroligt för alla som tagit kontakt och fått hjälp har också varit så tacksamma och glada, säger Camilla Gustafsson.

ANNONS

Varierande hjälpbehov

Det som de äldre velat ha hjälp med har också varierat mycket, enligt Camilla.

– Det har handlat om allt från att man velat ha hjälp att sortera foton på datorn, till att installera Swish eller få hjälp att öppna ett skrivdokument i Word.

– Men en av de absolut vanligaste sakerna jag fått göra är faktiskt att hjälpa till med att justera ljusstyrkan på både telefoner och datorer, så att man ser bättre, fortsätter hon.

De är samtidigt stora skillnader i vad de äldre som anlitat hennes tjänst haft för digitala förkunskaper.

– Någon kanske till exempel har haft en dator i många många år, men precis skaffat en lite modernare mobiltelefon som man inte riktigt har koll på hur den funkar.

Hjälp med även vardagssysslor

Alla äldre som önskar kan få besök av Camilla genom att ringa och boka tid på fixartjänstnumret 0304-60 18 68. Tjänsten tillhandahålls måndagar, torsdagar och fredagar klockan 08-16.

Tjörnbor över 67 år kan också kostnadsfritt få hjälp med att exempelvis byta glödlampor, gardiner eller batterier i brandvarnare av Camilla Gustafssons kollega Ingela Vingård som arbetar som mer allmän fixare. Denna tjänst kan bokas tisdagar och onsdagar klockan 08-16 på telefonnummer 0304-60 18 66.

ANNONS