Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båt på Västtrafik, säger att bolaget fortsätter att skynda på utvecklingen av en mer hållbar kollektivtrafik.
Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båt på Västtrafik, säger att bolaget fortsätter att skynda på utvecklingen av en mer hållbar kollektivtrafik. Bild: Eddie Lothman

Då elektrifieras alla färjor på Tjörn – nytt avtal klart

All färjetrafik på Tjörn kommer att elektrifieras, meddelar Västtrafik.
– Vi fortsätter att skynda på utvecklingen av en mer hållbar kollektivtrafik, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båt på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Västtrafik har, i den nya upphandlingen som Tjörns hamnar AB vann, ställt krav på att alla färjor ska drivas med el. Om två år – våren 2025 – elektrifieras färjorna på linje 361 och 362, enligt Västtrafik.

Det ena fartyget, ett nybygge, kommer att vara större än det som nu är i drift för att kunna få plats med en ambulans ombord. Det andra fartyget byggdes 2015 och ska konverteras till eldrift.

– Vi har goda erfarenheter av våra tidigare elfärjor så det känns härligt att kunna erbjuda resenärerna och personalen på Tjörn tystare och renare färjetrafik, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båt på Västtrafik, i pressmeddelandet.

ANNONS

Så mycket är avtalet med Tjörns hamnar värt

Det nya avtalet med Tjörns hamnar, som i upphandlingen lämnade ”det ekonomiskt med fördelaktiga anbudet”, sträcker sig från september 2024 till december 2039 och är värt totalt 327 miljoner kronor.

Färjornas batterier kommer att laddas såväl dag- som nattetid när fartygen lägger till vid Rönnäng och Kyrkesundfärjeläge, skriver Västtrafik, som även upplyser om att mindre justeringar av tidtabellen ska göras för att optimera laddningen.

LÄS MER:Snart kan färjorna köras på el – här är linjerna som är aktuella

LÄS MER:Färjetrafiken till öarna kan skäras ned kraftigt

LÄS MER:Han köpte Kyrkesundsfärjan Sankt Olof II: ”Jag är ganska spontan av mig”

LÄS MER:Kommunens besked: Frakttrafiken till öarna ska lösas

ANNONS