Hälften av alla kablar har bytts ut.
Hälften av alla kablar har bytts ut. Bild: Robin Aron

Bygget på Tjörnbron klart – i alla fall för i år

Tidigare i år påbörjades arbetet av Tjörnbron där flera kablar skulle bytas ut. Nu är hälften av alla kablar utbytta, bron är öppen som vanligt igen, men förutsättningarna för arbetarna har inte alltid varit optimala.
– Vädret har varit den största utmaningen, säger Svevias platschef, Mats Larsson.

ANNONS
|

Bytet av kablar på Tjörnbron drog igång år 2015. Sedan dess har kablar bytts ut i tre olika etapper och i tisdags eftermiddag öppnade bron upp igen som vanligt. Under arbetet har bron varit avstängd under nätterna och sammanlagt har 32 av 64 kablar bytts ut.

– De sista kablarna i mitten av bron är av trafikverket planerade att bytas ut under 2024 och 2027-2028. Detta enligt den nuvarande planeringen, säger Mats Larsson.

Vädret har ställt till det

Anledningen till utbytet av kablarna är av säkerhetsskäl.

– Att byta kablarna på bron är en del av planerat underhåll som syftar till att förebygga problem med till exempel bärighet eller kapacitet, säger Mats Larsson.

ANNONS

Allt som allt har de varit 15 personer som arbetat under nätterna. De har inte kunnat jobba på bron under sommaren eller under dagen eftersom bron då är väldigt trafikerad.

Enligt Mats Larsson har vädret gjort det svårt att arbeta. Det beror främst på att arbetet blir svårplanerat, på grund av att väderprognoser inte alltid stämmer överens med verkligheten.

– Vissa nätter har varit en utmaning när vädret ändrats under pågående arbete. Det är mycket som måste planeras in, mot en väderprognos, säger han.

Trots svåra väderförhållanden, kalla nätter och regn hann kablarna bytas ut i tid.

– Vi på Svevia är väldigt nöjda med att vi lyckats utföra detta inom given tidsram, säger Mats Larsson.

LÄS MER:Tjörnbron stängs av i natt

LÄS MER:Tjörnbron stängs av igen – under en timme

LÄS MER:Tjörnbron stängs igen – nu ska fler kablar bytas ut

LÄS MER:Efter sommaren – arbetet på Tjörnbron återupptas

ANNONS