Martin Johansson, numera oppositionsråd och avhoppare från SD, var tidigt ute med förslaget att ge ungdomar på Tjörn billigare kollektivtrafik på fritiden.
Martin Johansson, numera oppositionsråd och avhoppare från SD, var tidigt ute med förslaget att ge ungdomar på Tjörn billigare kollektivtrafik på fritiden. Bild: Sven Lundstedt

Billigare resor för Tjörns unga klubbades – till slut

Nästa år kan ungdomar från Tjörn åka kollektivt i hela regionen för 500 kronor per läsår. Efter lång beredning gick motionen från Martin Johansson, oppositionsråd, igenom i kommunfullmäktige.

ANNONS

För en relativt billig penning kommer ungdomar i åldrarna 13-19 år att kunna ta sig runt i hela regionen plus Kungsbacka kommun. Det blir möjligt genom ett fritidskort från Västtrafik som kommunen subventionerar. Kortet gäller vardagar från klockan 14 till midnatt och helger dygnet runt.

Tanken bakom motionen är att underlätta ungdomarnas fritidsaktiviteter på Tjörn.

– Jag är glad för våra ungdomar. De bor ofta utspritt på Tjörn och måste ta sig runt med kollektivtrafik. Många Tjörnföräldrar är skiftarbetare både inom och utanför kommunen som inte alltid kan köra. Jag är en glad politiker idag, säger Martin Johansson (f d SD).

ANNONS

Kostar skjortan

Motionen skrev han redan 2018 och målet var gratis eller kraftigt subventionerad kollektivtrafik för ungdomar.

– Nu blev det 500 kronor på ett läsår för ett fritidskort som egentligen kostar nästan 3000 kronor. Det tycker jag är bra!

Redan för sju år sedan lämnade både Martin Johansson och företrädare för andra oppositionspartier in liknande motioner. Men kostnaden avskräckte då majoriteten.

Kommunens kostnad för fritidskorten kan bli så stor som 3,5 miljoner. Det förutsätter dock att alla kommunens cirka 1280 ungdomar i de aktuella åldrarna väljer att ta ut ett sådant.

LÄS MER:Het debatt när politikerna möttes första gången efter pandemin

I maj månad fanns på Tjörn 68 A-traktorer, som mest används av ungdomar inom det aktuella åldersspannet. Drygt 400 mopeder klass 1 var också registrerade.

Långresor

Ett annat hinder på vägen för motionen var att Västtrafik inte hade något fritidskort som bara gällde för Tjörn. Men synen på det har förändrats bland politikerna.

– Nu ser inte jag det som ett problem att det gäller över ett så stort område, fortsätter Martin Johansson.

Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och mMiljöpartiet höll vid torsdagens möte i kommunfullmäktige fast vid att fritidskortet skulle vara gratis, bland annat med motiveringen att kostnaden för barnfamiljer med fler barn annars skulle bli för stor. På förslag från Thord Jansson (SD) tillfördes därför i sista sund ett kostnadstak på 1000 kronor per familj.

ANNONS