Teodlaren från Svenshögen får bidrag

Camilla Johansson Bäcklund vill testa om det går att odla te i Svenshögen. Nu får hon pengar till sitt pilotprojekt.

ANNONS
|

I våras fick Camilla Johansson Bäcklund besked från Leader Södra Bohuslän om att de skulle prioritera hennes projekt att försöka odla te i Svenshögen. Nu har Jordbruksverket beviljat pengarna.

Totalt kommer hon att få cirka 106 000 kronor för att försöka se om det går att odla te i Svenshögen.

Läs också: Satsning på en lokal teodling

Under våren och sommaren har hon planterat sammanlagt 20 teplantor på tre olika växtställen. En del av plantorna har hon i sin egen trädgård, fyra plantor har hon satt i högbädd i en ekologisk odling och sedan har hon planterat fyra plantor i skogen i Panneröd.

ANNONS

– De behöver egentligen varmare vintrar än vi har i Sverige. Det är vintern och våren som är känsligast, med tjällossningen som gör att rötterna kan frysa sönder, säger Camilla Johansson Bäcklund.

Det är kombinationen av fukt och kyla som kan vara ett riskmoment. Men hon säger att projektet är formulerat så att hon ska fördjupa sina kunskaper om te och teodling, inte skapa en storskalig teodling i första hand.

Genom att läsa på har hon kommit fram till att teplantor trivs bäst som en undervegetation till höga träd.

– Så försöket med skogsodlingen är den som jag egentligen tror på mest.

Teplantor vill även ha sol på förmiddagen och skugga på kvällen, de vill stå i halvskugga.

– Sen vill de ha sur jord och då har jag läst på vilka växter som växer i sur jord och i en blandskog med gran, tall, ek och björk och det är det precis på den plats där jag satt mina fyra plantor. Där är det tallar och ekar som skyddsträd, säger Camilla Johansson Bäcklund.

Hon har mätt ph-värdet i jorden på sina olika växtplatser.

– Det är över lag gynnsamt, plantorna vill ha lite sur jord, en ph på 5. Jag har använt lite förbättringsjord till rhododendron, men inte i jorden i skogen, där är det ph 5 naturligt, säger Camilla Johansson Bäcklund.

En del i projektet är att dokumentera på vilken höjd hon odlar, i vilket läge och vilken typ av odlingsform som hon tänker utgå från.

– Från det ska jag dra slutsatser hur det kommer att ha varit efter vintern. Det kommer inte vara några vetenskapliga slutsatser men man kan göra antaganden om hur man ska pröva ytterligare.

Hon har inga planer på att ta fram en storskalig teodling utan hon vill ta reda på om det överhuvudtaget går att odla te i Sverige. Hon har valt att satsa på den härdigare varianten av teplantan.

Till vintern kommer hon att täcka rötterna med halm och ha fiberduk runt dem. Om de plantor hon satt i år inte överlever vintern har hon 20 plantor till som kan ersätta dem.

Än så länge har det inte blivit någon större skörd. En halv burk teblad som blev en tredjedel i torkat tillstånd. Tanken är i stället att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

– Jag kommer att ha seminarium och träffar och bjuda in intresserade från restaurangbranschen, men även privatpersoner som är intresserade av att odla te. Främst för att berätta om hur det gått men även för att ge tips. Det är det som driver mig – att få dela med mig av kunskapen som producent, inte att göra en stor och stark verksamhet. Det är kunskapen kring odlandet och hållbarhetstanken som är viktig.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se

ANNONS