Yvonne och Teddy.
Yvonne och Teddy. Bild: -

Teddy är nästa vårdhund

Nu har undersköterska Yvonne Thor skaffat sig en vårdhund till. Efter ekonomisk stöttning från Demensföreningen STO har hon köpt Teddy som ska jobba inom omsorgen.

ANNONS
|

En tio veckor gammal labradoodle rultar nu omkring hemma hos Yvonne och uppfostras av matte och Elton, rutinerad vårdhund som jobbat tillsammans med Yvonne i flera år.

Yvonne Thor är undersköterska och jobbar 60 procent på dagverksamheten på Tallåsen och resterande 40 som vårdhundsförare.

– Nu har jag jobbat med vårdhundar i tio år och kan konstatera att hundarna gör nytta i vården, inte minst bland demenspatienter.

Nu har hon semester i fem veckor och är hemma med Teddy.

– Det tar mycket tid att ta emot en valp, säger hon. Men det är nödvändigt och jag gör det med stor entusiasm.

ANNONS

I Demensföreningen STO är glädjen stor över att Yvonne skaffat sig en vårdhund till, bland annat med hjälp av de 10 000 kronor föreningen bidragit med till nytillskottet.

– Vi har så god erfarenhet av jobbet som hundarna gör hos vårdtagarna, säger Gull-Britt Carlsson och Lennart Johansson, som båda är med i föreningens styrelse.

De berättar om flera fall där dementa vårdtagare som bara suttit stilla blivit aktiverade av att hunden kommit och att de, till exempel, fått kasta bollar till den.

– En vårdtagare som inte pratade och inte ville lämna sängen fick besök av vårdhunden, berättar Gull-Britt. Resultatet blev att hen gick upp, klädde på sig och sa att nu måste jag gå ut med hunden. Det visar väl tydligt hur stor skillnad en vårdhund kan göra...

Teddy kommer från en kennel i skånska Österlen och därifrån kommer också Elton, som precis som Teddy är labradoodle, alltså en blandning av labrador och pudel.-

– Pudelns intelligens och labradorens tjänstvillighet och vilja att arbeta ger en utmärkt mix, tycker Yvonne.

Nu återstår ”bara” en massa hårt arbete för Yvonne att göra Teddy till certifierad vårdhund.

Ingemar Hammarström

ANNONS