Stort intresse för träbåtsfestival

Intresset för gamla träbåtpärlor växer, inte minst i STO-regionen. I juli i år arrangeras träbåtsfestivalen åter i Skärhamn och arrangörerna räknar med cirka 30 000 besökare.

ANNONS
|

Västkustens Träbåtsförening som står bakom arrangemanget visar i år upp sig på Båtmässan i Göteborg och intresset är rekordstort för de gamla klassiska träbåtarna. Theodor Johansson, ”general” för träbåtsfestivalen, berättar att man till sommarens festival i Skärhamn 5-7 juli redan har 42 anmälda båtar och man fick förra året sätta en gräns vid 100.

– Vi har båtar från hela Västkusten och från Norge, Danmark och Tyskland som kommer hit, säger Theodor Johansson, som säger att man hoppas och tror på en bra festival också i år:

– Vi märker ett kraftigt ökat intresse för de gamla träbåtarna och många av dem är i dag till och med kulturminnen. Vi kommer att få disponera hela hamnområdet från torget ned till innerviken i Skärhamn och dessutom delar av Södra Hamnen.

ANNONS

Både Theodor Johansson och Mats Berggren i Västkustens Träbåtsällskap har haft fullt upp i sin monter på båtmässan..

– Vi har haft massor av besökare här hos oss under de dagar mässan varit igång och det är verkligen roligt att vi kan se ett ökat intresse både att bevara de gamla båtarna och att använda dem. Det finns också ett antal modeller att titta på här på mässan.

De bägge hoppas att det ska vara bra väder under sommarens festival i Skärhamn liksom i fjol, men det får inte vara för bra.

– Nej, då blir det inte så många besökare. Det idealiska är att vi har en temperatur kring 20 grader och inte alltför soligt eftersom folk då istället åker ut på holmarna i skärgården och solar.

Västkustens Träbåtssällskap tycker däremot att intresset hittills varit måttligt från Tjörns kommun trots att festivalen är det största evenemanget på hela sommaren.

– Vi har fortfarande inte fått besked om vi får några sponsorpengar och även i övrigt har intresset så långt varit måttligt vilket vi beklagar. Vi får verkligen hoppas att vi får en bättre kontakt med kommunen snart.

Lasse Andrée

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidningensto.se

ANNONS