Utsläpp upptäckt i havet utanför STO-området

Under måndagen upptäckte flyg från Kustbevakningen ett utsläpp i havet utanför Tjörn och Orust, söder om Lysekil. En snabbanalys visar att det troligen handlar om växtolja.
– Det är vi hyfsat säkra på, säger Jenny Larsson, vakthavande befäl vid Kustbevaknings ledningscentral.

ANNONS
|

Kustbevakningen har inlett en förundersökning om utsläppet som består av vita klumpar, stora som golfbollar, skriver myndigheten på sin hemsida.

Under tisdagen sträckte det sig över ett smalt cirka fyra kilometer långt område, enligt Kustbevakningen.

Det är oklart var det kommer ifrån, men myndigheten tror att utsläppet inte är pågående – utan att det som redan släppts ut är det som släppts ut.

Utsläppet rör sig med strömmen norrut och det finns i nuläget inget som tyder på att det ska flyta in över land. Över dagarna har det lösts upp alltmer. Räddningstjänst, länsstyrelse och kommuner är dock informerade.

Så övervakas utsläppet

Kustbevakningen flyger dagligen över utsläppet för att se om det sker någon förändring i riktning och för att utesluta att det finns mer av samma utsläpp på annat håll.

ANNONS

– Det verkar som att det löser upp sig och försvinner av sig självt, säger Jenny Larsson på Kustbevakningen.

Så här såg utsläppet ut under tisdagen, under onsdagen ska det vara ännu mindre.
Så här såg utsläppet ut under tisdagen, under onsdagen ska det vara ännu mindre. Bild: Kustbevakningen

I nuläget vidtar Kustbevakningen inte några fler åtgärder.

Det på grund av kvantiteten på utsläppet, att det inte ser ut att dra in över land och att fåglar inte har visat något intresse för det. Utsläppet ser ut att lösa upp sig mer och mer med tiden.

– Växtolja är lite snällare (än mineralolja, reds. anm.), men i stora kvantiteter är det skadligt för den marina miljön. Utifrån analys, mängd, hur det spridits ut och att fåglar inte visat intresse för det så är bedömningen just nu att det inte är så skadligt. Men det kan komma att ändras, säger Jenny Larsson.

ANNONS