Uno Svenningsson laddar om efter tuffa året

Efter sin hyllade medverkan i Så mycket bättre blev Uno Svenningsson åter högaktuell, men när pandemin kom i vägen blev han av med alla spelningar. Förra veckan släppte han en ny singel och är nu redo att ge sig ut och spela igen.

ANNONS
|

Sångaren, låtskrivaren och Stenungsundsbon Uno Svenningsson är bland annat känd för hits som Under ytan, Vågorna och covern Du kommer ångra det här. Han startade sin musikkarriär med den grammisbelönade gruppen Freda. När gruppen splittrades 1993, efter tio år tillsammans, gjorde Uno istället en solokarriär. Han har sedan dess hunnit släppa nio album och nästa år kommer det tionde. Förra veckan släpptes singeln Fickor fulla av sand, som blir det första smakprovet från det kommande albumet. Han har arbetat tillsammans med sin äldsta son Mark, som varit med och skrivit och producerat låten. Ett samarbete som visade sig vara framgångsrikt.

ANNONS

– Vi började göra några låtar ihop och jag tyckte det blev så bra så jag skickade dem till skivbolaget och de gick i taket. De undrade: “Shit, vem är det du har jobbat med här?”, säger Uno.

Hyllad medverkan i Så mycket bättre

Uno var 2017 med i Tv4-programmet Så mycket bättre, och fick bland annat en succé med sin version på Moneybrothers låt You´ll be sorry. Unos version Du kommer ångra det här, gick upp som nummer ett på flera musiklistor. Medverkan resulterade i en slutsåld turné och ett album med låtarna från programmet.

– Det som är så bra med programmet är att varje artist får ett speciellt utrymme och att de drar upp gamla historier. Man får se arkivklipp som man själv glömt bort. Jag är otroligt tacksam att jag fick göra det. Då blir folk påminda om vem man är och vad man har gjort i sin dag, säger Uno.

Programmet resulterade i ett uppsving för karriären och Uno blev högaktuell på nytt. I mars 2020 var två tredjedelar av årets spelningar slutsålda. Men sedan kom pandemin och de allra flesta fick ställas in.

– Det var ett väldigt bra år och det såg bra ut. Sedan blev det yrkesförbud och jag kunde bara göra några få gig under speciella förutsättningar, men det var inte mycket. Det som varit tufft är givetvis det ekonomiska, nu när det har gått så lång tid, säger Uno.

Fått tid att stressa ner och skriva nya låtar

Uno förklarar att han försöker att se det hela ur ett positivt perspektiv. Eftersom han inte varit ute och spelat har han haft mer tid att skriva nya låtar, men också för att stressa ner.

– Det som är positivt är att jag har fått vara frisk och fått vara mer med familjen. Man får försöka sätta det i perspektiv. Jag har också hunnit skriva mycket nytt material, vilket också är positivt. Sedan har jag stressat mindre och behöver inte rusa ur sängen på mornarna.

Nu när restriktionerna lättas upp och smittspridningen avtar, har Uno fått göra några små spelningar. Han är nyss hemkommen från Södertälje där han gjort tre spelningar på ett värdshus, hans första för i år. Något som var lite ovant efter det långa uppehållet.

– Sången sitter kvar, eftersom jag har skrivit låtar har jag hållit igång den. Men när jag gjorde första giget sa vi till varandra: “Hur var det man gjorde nu igen?”. Man har ju tappat det litegrann. När jag skulle byta gitarrer tog jag fel och jag glömde texten ibland. Det är lite ringrostigt men jag märkte att andra giget blev bättre, och det tredje helt fantastiskt.

Flera spelningar under sommaren

I sommar ska Uno göra närmare 30 spelningar om allt går som det ska. Han berättar att han är sugen på att sätta igång igen, men är också lite nervös efter det långa uppehållet.

– Det blir en liten anspänning, man är van vid att det inte händer någonting på dagarna. Nu ringer telefonen så mycket att jag får ha den på flygplansläge ibland. Men det går ganska fort att komma in i det. Framför allt är det skönt att få möta publiken igen. När jag pratat med kollegor, har vi frågat oss om det överhuvudtaget finns någon publik kvar, men det fick man snabbt ett kvitto på att det gör. Man märker att det är bra drag där ute.

ANNONS