Syskonen Kicki Blennerhed och Ulrika Hellqvist lockades av närheten till havet och ställde sig i kö för att få ett boende i Stora Höga. De hade båda lyckan att få var sin lägenhet. I helgen gick flyttlassen från Johanneberg respektive Surte.
Syskonen Kicki Blennerhed och Ulrika Hellqvist lockades av närheten till havet och ställde sig i kö för att få ett boende i Stora Höga. De hade båda lyckan att få var sin lägenhet. I helgen gick flyttlassen från Johanneberg respektive Surte. Bild: Mattias Modéen

Systrarna flyttar samtidigt - och blir grannar i Stora Höga

Sex hus med 68 nya lägenheter i kvarteret Fiskare Karlssons gård i Stora Höga står nu inflyttningsklara. Under veckan har de första hyresgästerna flyttat in. Syskonen Kicki Blennerhed och Ulrika Hellqvist blir grannar på något äldre dar, efter många år på olika håll i Göteborg med omnejd.

ANNONS
LocationStora Höga|
|

Fiskare Karlssons gård var tidigare en campingplats med många villavagnar. För en del år sedan började området att göras om och det gjordes plats för bostäder.

Riksbyggen fick möjlighet att bygga nya bostäder i totalt sex hus med 10-12 lägenheter i varje hus. Alla lägenheter är hyresrätter och har balkong eller uteplats.

Uthyrningen av lägenheterna startade i september 2020.

– Det är med stor glädje som vi nu har färdigställt hyresrätterna i Stora Höga. Intresset har hela tiden varit stort och uthyrningen har gått jättebra, säger Martin Linsten, marknadsområdeschef på Riksbyggen i ett pressmeddelande.

68 hyresrätter står nu klara för inflyttning i Stora Höga. Under veckan som gått har de första hyresgästerna flyttat in.
68 hyresrätter står nu klara för inflyttning i Stora Höga. Under veckan som gått har de första hyresgästerna flyttat in. Bild: Mattias Modéen

Via Boplats Göteborg

De nybyggda lägenheterna har förmedlats via Boplats Göteborg, vilket väckt viss kritik från boende i Stenungsundsområdet som menar att det varit i princip omöjligt att få en lägenhet. Detta eftersom det är kötiden hos Boplats Göteborg som avgjort vem som fått ett hyreskontrakt.

ANNONS

– Vi har inte byggt så mycket hyreslägenheter i Stenungsundsområdet tidigare och eftersom det inte finns någon lokal aktör på samma sätt som Boplats Göteborg valde vi den lösningen till en början för den första fördelningen av lägenheter, säger Karin Ekström, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Bohus Vänern.

– Efter den fördelningen har vi hyrt ut via Riksbyggen.

Rekordlång bostadskö

Efterfrågan på lägenheter i Stenungsund är för tillfället rekordhög. Vid årsskiftet stod hela 7 700 personer i bostadskö och det finns områden där man får räkna med att vänta minst tio år på en bostad.

Det är Riksbyggen som byggt bostäderna i Stora Höga på uppdrag av dotterbolaget Unobo. Husen har byggts med statligt investeringsstöd, vilket gör att hyresnivån är lägre än vid jämförbar nyproduktion.

Egen produktion av el sker genom solpaneler på taken och finns även laddplatser för elbilar.

Ulrika Hellqvist tog hjälp av bland andra blivande svärsonen Alexander Persson, när hon flyttade in i sin nya lägenhet i Stora Höga.
Ulrika Hellqvist tog hjälp av bland andra blivande svärsonen Alexander Persson, när hon flyttade in i sin nya lägenhet i Stora Höga. Bild: Mattias Modéen

Syskon blir grannar

Några som haft lyckan att få någon av de 68 lägenheterna är syskonen Kicki Blennerhed och Ulrika Hellqvist. De har flyttat in i var sin tvåa.

De kommer närmast från Johanneberg i Göteborg respektive Surte.

– Jag har inte någon koppling till Stora Höga, men jag vill bo nära havet och då passar det här perfekt för mig. Sedan finns det en fin uteplats också, säger Ulrika Hellqvist, som hade tagit hjälp av sina barn med respektive med flytten.

Hennes syster Kicki Blennerhed har flyttat in i en lägenhet i samma hus.

– För mig var det också havet som lockade, säger hon.

Kicki och Ulrika blir nu alltså grannar.

– Det har vi inte varit tidigare, även om vi bott ganska nära varandra på olika platser i Göteborg. Det ska bli roligt, vi tycker om att göra saker ihop, säger Ulrika Hellqvist.

Barnfamilj

Andra som haft lyckan att få en lägenhet är familjen Käck från Mölnlycke med mamma Emma Kristiansen, pappa Marcus Käck och sonen Oliver.

– Det passade väldigt bra i tid för oss att flytta nu. Oliver ska börja i förskoleklass och Emma har precis pluggat färdigt till lärare. Hon är dessutom här från Stora Höga, säger Marcus Käck.

Familjen har flyttat in i en trea.

ANNONS