Björn Lundquist, före detta kommundirektör i Töreboda, är förstanamn för Sverigedemokraterna i Stenungsund.
Björn Lundquist, före detta kommundirektör i Töreboda, är förstanamn för Sverigedemokraterna i Stenungsund. Bild: Lasse Andrée

Sverigedemokraterna vill inrätta ett trygghetscentrum i Stenungsund

Ett trygghetscentrum för kommuninvånarna bör öppnas i Stenungsund. Det tycker Sverigedemokraterna som ställer upp i valet med en helt ny besättning politiker.

ANNONS
|

SD fick i förra valet i Stenungsund hela sju mandat men av dessa är idag endast två besatta. Två platser har varit vakanta, två platser innehas av politiker som hoppas av partiet och är fristående och en ledamot har flyttat till Kungälv. Partiet har idag en helt ny lista med personer som inte tidigare suttit i fullmäktige. Den enda som finns kvar från innevarande mandatperiod är Ulla Johansson som står på tionde plats.

Nytt förstanamn på SD:s lista är Björn Lundquist, Stenungsundsbo sedan över 40 år tillbaka men med en bakgrund som kommundirektör i Töreboda och rektor i både Göteborg och Lilla Edet.

ANNONS

– Det är anmärkningsvärt att partiet haft sju mandat men där nästan ingen är kvar längre. Vi är idag ett antal medborgare som nu ställer upp för SD med målet att vi ska kunna bedriva vår politik i kommunen. Vi har allesammans kollat våra bakgrunder och att det inte finns några ”lik i garderoberna”, säger Björn Lundquist.

Hoppas på borgerlig majoritet

Han är själv 79 år och konstaterar att merparten av kandidaterna på listan är yngre personer.

– Vi ser oss som ett borgerligt parti och hoppas att M, KD och L kommer till majoritet i valet. Där är vi beredda att ingå i en borgerlig majoritet i Stenungsund. Realistiskt ska vi kunna få ett par ytterligare mandat om vi håller oss på samma nivå som i riket och vi har nu personer som är beredda att arbeta för partiet under hela mandatperioden.

Björn Lundquist säger att SD i Stenungsund framför allt ser sig som ett parti som ska värna tryggheten i olika sammanhang. Bland annat vill partiet inrätta ett kommunalt trygghetscentrum där olika statliga och kommunala myndigheter som rådgivning, socialtjänst, polis och kanske föreningar kan medverka.

– Vår tanke är att den enskilde ska kunna få hjälp att till exempel anmäla brott, att få information i sociala frågor eller äldrevård och inte bara få hänvisning till ett telefonnummer någonstans. Vi tror att detta skulle vara en bra service för invånarna i Stenungsund.

Dags att bygga ut äldrevården

Annars säger Björn Lundquist att partiet fokuserar på äldrevård, skola och näringslivsfrågor.

– Inom äldreomsorgen måste vi ha fram fler äldreboenden i Stenungsund. När jag flyttade till kommunen på 70-talet var medelåldern 29 år. Idag är de flesta från den tiden pensionärer och bristen på boenden och vårdplatser är slående stor. När man byggde ett äldreboende i Jörlanda gick samtliga lägenheter åt direkt. Kön för äldreboenden och vårdplatser måste minskas. Vi har först byggt ut barnomsorgen, sedan skolan och nu är det dags för äldrevården.

Björn Lundquist har många års erfarenhet av skolan, inte minst eftersom han varit rektor i många år i både Lilla Edet och Göteborg. Här har han en mycket bestämd uppfattning.

– Klasstorlekarna måste ändras. Ingen klass ska ha mer än 20 elever och det går att klara utan att behöva bygga ut varenda skola i Stenungsund. Mindre klasser ger lärarna större chanser att bedriva undervisning, man behöver färre speciallärare och det blir också bättre ordning och reda i klasserna. Sedan är jag en anhängare av en statlig skola. När kommunerna tog över blev det försämringar, det har jag sett med egna ögon. Jag menar att en helt statlig skola skulle också spara pengar.

Resecentrum måste genomföras

Han betonar också att trygghetsfrågorna står i centrum även ute i samhället:

– Det är viktigt att vi har kvar en lokal polis, att företagare och enskilda snabbt får hjälp om inbrott eller stölder sker och jag tror på idén om speciella kommunpoliser.

Björn Lundquist kommer också in på planerna på det nya resecentrum som ska byggas i centralorten:

– Här är det min bestämda uppfattning att projektet måste genomföras enligt planerna. Vi måste se längre än till bara våra egna parkeringsplatser och vi inom SD är mycket undrade till att Citycon som äger Stenungstorg överklagar projektet. Man måste inse att trafiken mot både Uddevalla och Göteborg utvecklas vidare och blir allt större för alla pendlare.

Björn Lundquist

Ålder: 79 år

Bor: Strandnorum

Familj: Änkeman, son och barnbarn

Yrke: f.d. rektor och kommundirektör

Intressen: Idrott, dans, resor och bridge

Största last: Sötsaker (försöker gå ned i vikt)

Började med politik när och varför: Folkpartiets ungdomsförbund i 20-årsåldern. Intresse för samhällsfrågor.

LÄS MER:Plan för nytt resecentrum överklagas av Stenungstorg

LÄS MER:Valkompass 2022: Testa vilket parti i STO-området som passar dig inför valet

ANNONS