Bild: Privat

Stora Högaelever en poäng från finalplatsen

Åttondeklassarna på Stora Högaskolan tävlade sig till en fjärdeplats i regionen i årets Teknikåttan. Ett ynka poäng gjorde att de snuvades på en finalplats.

ANNONS

Över 200 klasser anmälde sig årets upplaga av Teknikåttan, en tävling i teknik och naturvetenskap för Sveriges åttondeklassare. Eleverna på Stora Högaskolan rankade sig som trea i kvaltävlingen och blev därmed uttagna till regionfinalerna.

De avgjordes i torsdags, och där var Stora Högaskolan ett ynka poäng ifrån att ha tagit sig vidare till final, men fick nöja sig med en fjärdeplats.

– Det var surt att vara så nära och inte komma vidare till final, säger Agnes Hesselroth, som tillsammans med Linus Sillberg och Albin Andersson representerade hela sin klass.

Tävlingen avgjordes på Zoom, alltså på distans via videolänk. Tävlingsledarna, elever på Chalmers i Göteborg, ställde frågorna och åttondeklassarna svarade.

ANNONS

Frågorna gav olika poäng och kunde vara sant eller falskt-frågor, eller gåtor som skulle lösas utifrån ledtrådar.

– Det var frågor om sådant som man inte stöter på så mycket i vardagen, som man inte riktigt kan. Mycket biologi och om vilka arter som kom från Sverige och vilka som är invasiva, säger Albin Andersson.

Klassen är nöjda med sin insats och fjärdeplats, och de tre tävlande säger att det trots allt var roligt att få vara med.

– Ja, det var ganska kul. Biologi är inte min grej, men jag gillar kemi och teknik, säger Linus Sillberg.

– Vi vann faktiskt biobiljetter till hela klassen, säger Agnes Hesselroth.

Teknikåttan

Teknikåttan är en nationell tävling i teknik och naturvetenskap för Sveriges åttondeklassare. Den startade 1993 vid Linköpings tekniska högskola för att främja grundskoleelevers teknikintresse. Sedan 1994 är tävlingen nationell och arrangeras av elva lärosäten i hela Sverige, bland annat Chalmers.

Teknikåttan inleds med en uttagstävling som genomförs på skolorna samtidigt över hela landet. Skriftliga frågor besvaras då av hela klassen.

Regionens sex bästa klasser går vidare till regionfinal. Till denna utser klassen ett tremannalag bestående av både killar och tjejer som representerar sin klass.

Vinnarna från respektive region går vidare till en riksfinal, som ansvariga högskolor och universitet turas om att anordna. Hela klassen får vanligtvis åka med som hejaklack. I år är allt digitalt.

ANNONS