Stark inledning på svampsäsongen

Svampsäsongen har dragit igång och finns redan mycket att plocka ute i skogarna. Hittills har förhållandena varit bra för svampen och om det håller i sig kan det bli en lång säsong.
– Jag var ute och plockade ett kilo kantareller häromdagen, säger Theresia Lückner, svampkonsulent.

ANNONS

För den som vill ge sig ut och plocka kantareller ser det ut att vara ett gynnsamt läge. Kantarellsäsongen är mycket beroende av väderleken och i år tycks vädret ha varit tacksamt för skogens guld.

Theresia Lückner utsågs till årets svampkonsulent 2021 av Svampkonsulenternas riksförbund. Hon berättar att hon själv var ute i Svartedalen i Stenungsund och plockade nästan ett kilo kantareller under förra veckan. Hon menar att svampåret hittills ser bra ut.

LÄS MER:Theresia Lückner prisas för sitt stora svampintresse

– Att hitta kantareller runt midsommar är normalt. Om vädret är rätt. Om det kommer tillräckligt med regn, sol och värme så brukar de komma. Men det är mer kantareller nu än vad det brukar vara vid den här tiden på året. Jag upplever också att jag har hittat kantareller på ställen där jag inte tidigare sett dem, säger Theresia Lückner.

ANNONS

Flera svampar som kommer fram

Men det är inte bara kantareller som nu växer i skogarna. För de som är lite extra intresserade av svampar är det flera sorter som börjat titta fram.

– Jag har sett några soppar, både strävsopp och blodsopp. Jag tror också att det har börjat komma lite kremlor. Men de är kanske lite mer för de som nördat ner sig.

Theresia tror att den starka starten på säsongen, ger goda möjligheter för en lång och fruktbar svampsäsong.

– Jag tror inte att det kommer att ta slut tidigare. Har det varit ett gynnsamt väder blir det en längre säsong. Om det är torrt på sommaren torkar svamparna. Men om vädret håller i sig, och det kommer regn emellan, blir det en lång säsong.

Längre säsong än många tror

Theresia menar dock att svampplockare generellt underskattar svampsäsongens längd. Enligt Theresia går det att plocka mycket längre än vad många gör.

– Säsongen är längre än vad folk tror. Förra året plockade vi gula kantareller in i december, säger Theresia Lückner.

ANNONS