Rörande eniga. Oppositionsrådet Maria Renfors (M) och Olof Lundberg (S) röstade mot tjänstemannaförslaget till höjda simhallstaxor. De menar att man istället bör satsa på ökade öppettider.
Rörande eniga. Oppositionsrådet Maria Renfors (M) och Olof Lundberg (S) röstade mot tjänstemannaförslaget till höjda simhallstaxor. De menar att man istället bör satsa på ökade öppettider. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Politiker eniga om att säga nej till dyrare bad i simhallen

Inget av partierna ville rösta för en höjning av simhallstaxan vid kommunfullmäktiges sista möte för året. Fokus ska istället ligga på att hålla mer öppet för att locka fler till Stenungsund arena.

ANNONS

Kommunen planerade att höja taxorna i simhallen första februari nästa år, men det blir ingen höjning för partierna är eniga om att attraktionskraften för simhallen måste öka och då är inte höjda avgifter rätt väg att gå.

Höjningen beräknades öka intäkterna med 180 000 på årsbasis till cirka 750 000 kronor.

Ville höja årskort

Förslaget var att öka årskorten för vuxen med 11 procent, för pensionärskort 12 procent. Höjningen föreslogs utifrån en omvärldsbevakning där tjänstemännen jämfört prisnivåerna i andra simhallar.

– Vi i Socialdemokraterna yrkade avslag på det i kommunstyrelsen. Vi vill inte se att några taxor eller avgifter ska höjas inför 2022. Stenungsunds arena finns tack vare skattebetalarna i kommunen, att arenan lockar en bred målgrupp och att vi ökar antal besökare är väldigt viktigt för oss. Det är en politisk vilja vi var väldigt överens om i kommunstyrelsen, sade Melisa Nilsson (S), vars parti var det som lade förslaget att rösta nej till en höjning.

ANNONS

Folkhälsan särskilt viktig under pandemin

Hon fick medhåll av de flesta partierna som valde gå upp och berätta om sin ståndpunkt. Bland annat Vänsterpartiets Emma Ramhult.

– Vi är fortfarande mitt uppe i en pandemi, vi vet att det diskuteras mycket i media om folkhälsan, och vi vill inte att försvåra för att vi ska höja hälsan bland vår befolkning.

Moderata oppositionsrådet Maria Renfors föreslog redan vid kommunstyrelsens möte att ansvariga för simhallen istället ska arbeta mer aktivt för att öka antalet besökare. Hon var också en av de många ledamöter som var uppe vid talarpodiet i frågan om taxehöjningar. Hon hade själv som hon sade vid podiet gjort en omvärldsanalys, men inte av prisbilden utan hur andra simhallar har öppet.

– Jag omvärldsbevakade lite om öppettider. Vi ska vara väldigt tydliga med att ansvarig för Stenungsund arena måste arbeta aktivt för att möjliggöra att fler kan komma dit och simma.

Julstängt ingen positiv signal

Hon gjorde en jämförelse med julöppettider i Lerums simhall.

– Där kan man bada 9-18 dagen innan julafton, på själva julafton klockan 7 till 13 och på juldagen och annandagen 10 till 18 och det är ju en trevlig familjeaktivitet. I Stenungsund stänger vi dagen innan julafton klockan halv fem, vi har stängt julafton och juldagen och även stängt annandagen, då är många skattebetalare lediga och vill komma och simma.

De största föreslagna höjningarna låg på uthyrning av simhallen från 25 till 79 procent, den högsta prishöjningen gällde inhyrning av extra badvakt föreslogs öka från 280 kronor per timme till 500.

ANNONS