Nytt privat LSS-boende för vuxna öppnar i Stenungsund

Efter nyår öppnar ett helt nytt LSS-boende i Ödsmål som drivs i privat regi.
– Nu väntar vi på att brukarna ska flytta in, säger Sandra Söderberg som är verksamhetschef på Mjösunda.

ANNONS

Mjösunda LSS-boende är helt nytt och öppnar efter nyår. Det är ett så kallat P1-boende som tar emot brukare från hela landet.

– Upplägget för vuxna som omfattas av LSS är ganska brett. Hit kommer människor med olika former av funktionsvariationer till exempel att de är högfungerande på det autistiska spektrat, säger Sandra Söderberg.

I vardagliga livet kan det innebära att vanliga sysslor kan vara svåra att genomföra till exempel att handla mat, tvätta och städa.

Luktar nytt och fräscht

Än så länge står rummen tomma och det luktar svagt av trä och målarfärg i lokalerna. Allt är nytt och fräscht.

– Det är väldigt roligt att starta ett helt nytt boende i nytt hus men det är också ett stort ansvar att placera brukarna så att de fungerar så bra som möjligt tillsammans.

ANNONS

Boendet är indelat i lägenheter med gemensamma sällskapsutrymmen.

– Just nu jobbar jag med att fundera på vilka som ska komma hit. Det kommer ansökningar från hela landet. Tyvärr, när det gäller vuxna, är det ofta personer som har fått flytta runt ganska mycket i sina liv, säger Sandra Söderberg.

Viktig sammansättning

Hon menar att det handlar om att få de som kommer att bo på Mjösunda att så långt det går fungera tillsammans. För en person inom det autistiska spektrumet kan de vardagliga sysslorna och kontakten med andra människor vara jobbig.

– En kanske inte klarar höga ljud medan en annan är väldigt högljudd. Det är sådant jag måste tänka på när jag sätter samman brukarna, säger Sandra Söderberg.

ANNONS