Christian Cagnard från Orust Jetski-klubb tog i augusti SM-guld i Runaround GP3.
Christian Cagnard från Orust Jetski-klubb tog i augusti SM-guld i Runaround GP3. Bild: Ulf Fabiansson

Nej till vattensportbana i Stenungsund

Det blir med stor säkerhet ingen bana för vattensport inne i Skedhammarsviken norr om Stenungsund intill de petrokemiska industrierna. Kommunen avstyrker ansökan om en bana. Samtidigt öppnar man för ett alternativ längre ut i fjorden.

ANNONS

Det är Orust Jetski-klubb som ansökt om att få utnyttja ett område i Skedhammarsviken, strax norr om Nouryons industrianläggning, som bana och där ha en fast plats för träning och utbildning. Föreningen menar i sin ansökan att området borde vara lämpligt eftersom det ligger intill de petrokemiska industrierna med buller och andra störningar. Föreningen konstaterar också att med en fast plats för en bana kommer körningen av vattenskoter på mer utsatta platser att minska.

Tjänstemännen på miljöavdelningen i Stenungsund tycker emellertid annorlunda och i sitt yttrande över ansökan avstyrker man helt. Miljöavdelningen hänvisar till att den närliggande Jordhammarsviken har stora naturvärden och dessutom stora värden för friluftslivet och man hävdar att allmänhetens tillträde till Skedhammarsviken begränsas om man sätter ut bojar i vattnet för en bana.

ANNONS

LÄS MER:Orust Jetski vill ha egen bana – i Stenungsund

Miljöavdelningen hänvisar till att två tredjedelar av området ligger inom strandskyddat område och att en vattensportbana inte är en sådan verksamhet som kan anses kräva något undantag från reglerna om strandskydd. Det finns däremot inga direkta miljöintressen i själva Skedhammarsviken och enligt vissa marinbiologiska experter finns därför inga skäl att säga nej till banan.

Samtidigt som politikerna säger nej till klubbens ansökan öppnar man för en dialog med klubben för att hitta ett alternativ till banan i närheten. Myndighetsnämndens ordförande Morgan Andersson (S) säger att en möjlighet är att flytta ut banan en bit ut i Askeröfjorden så att den kommer utanför strandskyddsområdet och då blir situationen en annan.

– I ett sådant fall har vi inga synpunkter på banan. Vi vill nu att våra tjänstemän startar en dialog med klubben och sedan redovisar resultatet av denna till nästa sammanträde. Sedan är det så att vi inte heller fattar det slutliga beslutet om banan enligt ansökan utan det är en fråga för länsstyrelsen.

ANNONS