Misstänkt farligt föremål var glömd låtsasbomb

Ett misstänkt farligt föremål hittades under torsdagseftermiddagen i kulturhuset Fregatten i Stenungsund, men det skulle visa sig vara ofarligt. Föremålet var en kvarglömd bombrekvisita som använts i en kurs tidigare under dagen.

ANNONS
|

Det var personal på Fregatten som uppmärksammade det misstänkta föremålet och larmade polis.

Polisen gjorde bedömningen att det inte gick att utesluta att föremålet kunde vara farligt, och nationella bombskyddet åkte till platsen.

– Vi undersöker just nu om det kan röra sig om att någon glömt kvar något, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Svarta piketer och personer med ”bombhjälmar” på plats

Strax innan klockan 19 anlände flera enheter från räddningstjänsten och svarta skåpbilar till kulturhuset.

– Jag ser flera personer som går med ”bombhjälmar”. Det är en del folk som står i klungor runtomkring. De filmar och undrar vad som händer, säger ST-tidningens reporter Annika Sahlin Ottosson på plats.

ANNONS

– Hela kulturhusparken ner mot hamnen är avspärrat. Mellan Briggen och Skonaren kan man säga.

Hon berättar att vaktmästaren hittade ett bombliknande föremål i byggnaden. Kommunfullmäktige var planerat under torsdagskvällen, men har flyttats från Kulturhuset till Stenungsbaden. Detta var dock bestämt redan innan larmet om det misstänkt farliga föremålet inkom.

Ett event skulle börja klockan 19 och ungefär 200 personer hade samlats i byggnaden som fick evakueras.

”Jobbar så säkert som möjligt”

Enligt reportern på plats, som pratat med flera personer som står samlade och boende i området, är det lite information som delgivits.

– En person som bor precis här visste inte ens om vad som skett. De har inte evakuerat några boende vad jag vet.

Polisen menar att man jobbar så säkert som möjligt och betraktar det som ett farligt föremål.

– Man håller på att samla information om de som har haft lokalerna. Det har varit någon form av konferens under dagen. Vi försöker få tag på de personerna för att se om det kan vara så att någon har glömt något och vad det kan vara för typ av föremål, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Misstänkt farligt föremål var ofarligt

Klockan 19.30 meddelade polisen på sin hemsida att föremålet är ofarligt. Objektet visade sig vara en låtsasbomb som använts tidigare under dagen för en utbildning och sedan glömts kvar.

– Olyckligtvis hade personalen som kom in på kvällen ingen vetskap om att kursen varit och tyckte då att föremålet såg misstänkt ut, säger Peter Adlersson.

ANNONS