Mikael startade företag – precis när pandemin kom

Mikael Carlsson startade sitt företag inom skogsvård och trädfällning i februari 2020, samtidigt som pandemin kom. I början gick det knackigt, men sedan har affärerna bara rullat på och i maj i år registrerades hans aktiebolag. Hur har det varit att starta ett företag i pandemin?

ANNONS
|

Mikael, som är uppvuxen på landsbygden i Stenungsund, är egentligen snickare i grunden men kände att ville testa något nytt. I början av året 2020 började han därför skissa på en affärsidé.

– Jag har tidigare sysslat med skogsbruk och haft lite småjobb som skogsröjare mellan snickarjobben. Jag har alltid haft ett stort intresse för skog och mark i största allmänhet, det har varit en stor del av mitt liv, och tänkte att det var något jag ville jobba med, berättar Mikael.

Det var strax innan pandemin bröt ut. Och hans enskilda firma 7H Skog & Entreprenad Stenungsund registrerades i februari 2020, precis när världen stod på randen till förändring, men det visste han förstås inte då.

ANNONS

De första sex månaderna var tuffa, berättar Mikael, men det hade inte så mycket med pandemin att göra. Det var många kurser som han behövde gå och mycket att gå igenom.

– Jag hade ett nystartat bolag och visste inte riktigt vilket ben jag skulle stå på och vad jag skulle börja med. Men jag fick in en fot på Skogssällskapet – som förvaltar skog åt bland annat kommun och landsting – och började köra lite skogsröjning för dem, och sedan har det vuxit sakta men säkert med jobb åt privatpersoner med bland annat trädfällningar. Nu går det går stadigt uppåt, säger han.

Mikael är ute i skogen och röjer.
Mikael är ute i skogen och röjer. Bild: Ulf Gabrielsson

I oktober kunde Mikael timanställa en kille som nu hjälper honom med jobben åt både Skogssällskapet och hos privatpersoner. Ur säkerhetsaspekten är det viktigt eftersom det är mycket att hålla reda på inom trädfällning och skogsröjning.

– Jag gjorde ett jobb hos en kund vars tomtgräns angränsade till kommunens trottoar. Där finns både gående och bilister och då måste man upprätta en plan för trafiksituationen och i vissa moment fick vi spärra av vägen i båda riktningar. Det är mycket att hålla ordning på. Vissa säger ”det är väl inte så svårt, det är väl bara att ta motorsågen och gå ut och fälla”. Ja, fälla kan ju vem som helst göra. Men det är så mycket runtomkring.

Hur lång tid en trädfällning tar och hur man lägger upp planen för fällningen beror just på hur stora förberedelserna är och hur trädet är placerat. Mikael berättar att folk står ofta tycker det är spännande och står gärna och tittar, ibland lite för nära.

Mikael klättrar upp i träden för att såga ner dem.
Mikael klättrar upp i träden för att såga ner dem. Bild: Ulf Gabrielsson

– Då kanske man får säga till dem att backa och hålla sig på säkerhetsavstånd. Skogsarbete ligger i topp bland världens farligaste jobb. Man måste jobba lugnt och metodiskt och det tar sin tid, säger Mikael och fortsätter:

– I början när jag skickade iväg en offert och kunden kanske tyckte att det blev lite för dyrt så började jag pruta på mig själv lite, för jag ville ju ha jobben. Men nu har jag en stabilitet och mer kött på benen. Det här är vad det kostar om man vill få jobbet utfört på ett säkert sätt.

Mikael berättar att han nu har hittat det som han vill rikta in företaget på, tomtfällning och skogsvård, men han vill ändå utvecklas genom att bygga upp en jourtjänst dit till exempel trafikverket kan ringa när det ligger nedblåsta träd över vägar.

– Nu har vi ju kanske inte jättemånga stormar men med tanke på konditionen längs med vissa vägar så har jag planer på att försöka lansera en jour dit alla som jobbar längs med vägarna kan ringa om de behöver få bort ett träd. Om det går vägen, det vet jag inte, men det är det som ligger i pipelinen just nu.

Mikael Carlsson.
Mikael Carlsson. Bild: Frida Ekborg

ANNONS