Småholmarnas badplats i Henån, den enda kommundrivna badplatsen i kommunen. Hjärtstartaren sitter på utsidan av huset där toalett och omklädningsrum finns, lättillgänglig för alla.
Småholmarnas badplats i Henån, den enda kommundrivna badplatsen i kommunen. Hjärtstartaren sitter på utsidan av huset där toalett och omklädningsrum finns, lättillgänglig för alla. Bild: Erika Olofsson

Majoriteten av Orust badplatser har hjärtstartare

På Orust finns det bara en kommunal badplats, i Henån. Den har hjärtstartare. Det har även många av de övriga badplatserna på Orust.

ANNONS
LocationTjörn, Orust, Stenungsund|

– De övriga badplatserna drivs på annat sätt, men jag vet att flera av dem som drivs av föreningar har hjärtstartare. De har sökt och beviljats bidrag för dem. Självklart är det en trygghet och säkerhet för alla som vistas på en badplats att det finns en hjärtstartare nära tillhands, oavsett tillbud, säger Malin Andersson, enhetschef för fritid på Orust kommun.

Sammantaget är majoriteten av Orust cirka 10 badplatser utrustade med hjärtstartare.

Bo Hansson på Orust Räddningstjänst säger gällande tillgången på hjärtstartare på Orust i stort att alla kommunala bibliotek och idrottshallar har hjärtstartare.

Bo Hansson, säkerhetschef på Orust räddningstjänst.
Bo Hansson, säkerhetschef på Orust räddningstjänst. Bild: Lasse Andrée

– Orust sparbank har det i alla sina lokaler och vissa affärer har också det. På Gullholmen vet jag till exempel att det finns fyra stycken. Kommunen gick ihop med Orust företagarförening för några år sedan och tecknade avtal med en leverantör. Många företag har också avtal. Det har gjort att vi kunnat ordna med många hjärtstartare runt om på Orust. De finns nära skolor och nära större samlingsplatser också.

ANNONS

Skulle du säga att täckningen är god?

– Överlag, ja. Vissa småorter kan jag inte svara på, men jag vet att många samhällsföreningar också har köpt in hjärtstartare. Sedan kan saker alltid bli bättre, till exempel att alla som har en hjärtstartare anmäler det till hjärtstartarregistret.

Hjärtstartare vid Svanesunds badplats, startaren är placerad inne på handikapptoaletten.
Hjärtstartare vid Svanesunds badplats, startaren är placerad inne på handikapptoaletten. Bild: Erika Olofsson

Har det uppstått situationer på Orust där hjärtstartaren räddat liv?

– Inom Räddningstjänsten åker vi ibland på IVPA-larm (I väntan på ambulans). Vi har hjärtstartare och jag var själv med vid ett tillfälle när hjärtstartaren räddade ett liv. Och finns det hjärtstartare nära till hands ger man i alla fall den person som är i nöd en chans att klara sig.

Det står instruktioner på hjärtstartarna hur de fungerar och hur man ska göra för att försöka rädda livet på någon som är i svår nöd.

– Man kan inte göra fel, så att någon blir sämre. Men jag vill ändå uppmana alla att gå en HLR-kurs (hjärt- och livräddningskurs). Det kan vara avgörande att kunna det, även om man har en hjärtstartare nära till hands, säger Bo Hansson.

ANNONS