Lokala Centerpartiledarna säger sig vara omtumlade över beskedet om Annie Lööfs avgång.
Lokala Centerpartiledarna säger sig vara omtumlade över beskedet om Annie Lööfs avgång.

Lokala Centerpartiledaren: ”Jag blev väldigt ledsen när jag hörde det”

Linda-Maria Hermansson, Centerpartiets frontperson i Stenungsund, satt i bilen under Annie Lööfs presskonferens om att hon avgår som partiledare efter elva år.
– Jag blev väldigt ledsen nu när jag hörde på radion, säger hon. Även Robert Mattsson och Lars Larsson, gruppledare för Centerpartiet på Tjörn respektive Orust, säger sig vara omtumlade över beskedet.

ANNONS
|

Hermansson, som själv har en lång bakgrund inom den lokala kommunpolitiken i Stenungsund, var på väg till återvinningsstationen när hon nåddes av sin partiledares besked.

– Jag är här och slänger valmaterialet och har precis lyssnat på det. Jag blev väldigt ledsen när jag hörde det på radion, men det är fullt förståeligt efter allt hon blivit utsatt för och efter att hon vigt elva år av sitt liv åt partiet. Det har ju varit dåliga siffror och hat och hot, men det har inte funnits någon massiv kritik inom partiet mot henne, utan jag uppfattar det som att hon inte vill ge fler år av sitt liv och missa barnens uppväxt, säger Linda-Maria Hermansson.

ANNONS
Centerpartisten Linda-Maria Hermansson backar sin avgående partiledare Annie Lööf.
Centerpartisten Linda-Maria Hermansson backar sin avgående partiledare Annie Lööf. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Vad tycker du varit bäst med Annie Lööf?

– Att hon alltid är påläst, kunnig och står upp när det blåser. Hon står pall och viker inte ned sig.

Känner du henne?

– Jag har träffat henne ett flertal gånger, men jag känner henne inte mer än att vi har varandra som vänner på Facebook och att hon kommenterar mina inlägg ibland.

Ni har tappat många väljare. Har Annie Lööf gjort några fel som du ser det?

– Nej. Visst, vi har tappat en del jämfört med 2018, men i de två valen innan ökade vi, så jag tycker inte vi tappat så mycket. Jag tycker vi – som henne – måste fortsätta stå rakryggade, för medmänsklighet och mot de mörka krafter som nu får fäste.

”Hade inte räknat med detta”

Robert Mattsson, ordförande för Centerpartiet på Tjörn, fick beskedet under eftermiddagen då han själv satt på ett möte.

Robert Mattsson, Centerpartiet Tjörn, säger att han inte hade räknat med Lööfs avgång.
Robert Mattsson, Centerpartiet Tjörn, säger att han inte hade räknat med Lööfs avgång. Bild: Teresa Innocenti

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag måste nog erkänna att jag inte räknat med detta. Inte just nu i alla fall, säger han till ST-tidningen strax före klockan halv tre på torsdagseftermiddagen.

– Därför har jag inte hunnit reflektera så mycket heller. Men vi kommer förstås att träffas inom partiet och diskutera och analysera detta framåt, fortsätter han.

Lars Larsson, gruppledare för Centerpartiet på Orust, ser Annie Lööfs avgång som en stor förlust för partiet.
Lars Larsson, gruppledare för Centerpartiet på Orust, ser Annie Lööfs avgång som en stor förlust för partiet. Bild: Erika Olofsson

”En stor förlust för partiet”

Även för Lars Larsson, gruppledare för Centerpartiet på Orust, kom beskedet om Annie Lööfs avgång som en stor chock.

– Jag har sprungit mellan olika möten hela dagen och fick därför besked om detta först i detta nu, säger han när ST-tidningen till slut lyckas etablera kontakt strax efter klockan fem på torsdagseftermiddagen.

Lars Larsson säger att han ser detta som en stor förlust för partiet.

– Jag tycker hemskt mycket om Annie. Hon är rak, ärlig och står för det hon säger. Jag brukar därför ibland själv kalla henne Annie Love, i stället för Annie Lööf. Jag hade förstås därför gärna sett att hon suttit kvar och är just nu väldigt omtumlad över beskedet att hon valt att lämna uppdraget som partiledare. Ett uppdrag jag anser att hon skött oerhört bra och därför är övertygad om att hon skulle ha gjort även framåt.

Hermansson funderar över sin framtid

Direkt efter det preliminära valresultatet presenterades lade Linda-Maria Hermansson i sin tur upp ett något uppgivet inlägg på sociala medier, där hon funderar kring sin egen roll som lokalpolitiker. Senaste mandatperioden har Centerpartiet styrt kommunen i en fem-grupp tillsammans med S, V, MP och Stenungsundspartiet och Hermansson är förste vice ordförande för kommunstyrelsen.

Tänker du lägga av nu?

– Jag ser på valresultatet och vi tappar i procent lokalt men har inte tappat några mandat. Jag ser ju på fördelningen i övrigt och att vi får oerhört svårt att få ihop ett styre. Därför är det klart jag börjar fundera över det. Man har kämpat dag och natt utan att få utdelning. Jag är oerhört besviken och trött nu efter valet.

Hon fortsätter:

– Jag ser ingen självklar lösning på att jag kan sitta med i en majoritet och behålla en kommunalrådspost som jag har nu. Oavsett om jag vänder mig mot M eller S så finns ingen majoritet utan SD, om inte Socialdemokraterna och Moderaterna går ihop, vilket jag har svårt att tro. Men om de gör det blir ju Maria (Renfors, M) och Olof (Lundberg S) kommunalråd. Jag hade i och för sig sett S och M som den allra bästa lösningen för kommunen.

Varför då?

– Särskilt i det ekonomiska läge vi är på väg in i. Vi behöver ha en stark majoritet som kan ta Stenungsund igenom lågkonjunkturen, säger Linda-Maria Hermansson.

Men än kastar hon inte in handduken. Förhandlingar kring styret av Stenungsund är vad ST-tidningen erfar inte påbörjad än men helt klart är att SD kommer ha en framträdande roll med sina nio mandat.

– Allt är ju öppet fortfarande. Om S och M går ihop, kan det hända att jag ändå kan fortsätta som deltidspolitiker.

Linda-Maria Hermansson är sedan i mars 2017, då hon blev oppositionsråd, tjänstledig från sin anställning på Borealis.

Längtar du tillbaka till jobbet?

– Ibland längtar jag tillbaka till ett vanligt liv. Ett 8-5-jobb så att jag sedan kan gå hem och vara ledig resten av kvällen och på helger, men på något sätt kommer jag ändå fortsätta med politiken, säger Linda-Maria Hermansson.

LÄS MER:Orustvalet i siffror när alla valdistrikt räknats

LÄS MER:Sverigedemokraternas succé i Stenungsund – ökar 3,5 procent i kommunvalet

ANNONS