Lastbilschaufför tankade för 158 000 med falska kort

En 52-årig lastbilschaufför tankade med falska kreditkort i bland annat Spekeröd. Totalt kom han över diesel för drygt 158 000 kronor under sin ”turné” i somras. Det hela slutade med fängelse och utvisning.

ANNONS
|

Tankningarna pågick under några julidagar vid minst 30 tillfällen, både vid Circle K i Spekeröd och på andra platser i Västsverige.

Vid Circle K hade någon monterat en skimmingsutrustning och kamera i syfte att läsa av information från kreditkort och koder.

Den 52-årige lastbilschauffören och/eller hans kumpan ska sedan ha framställt förfalskade kreditkort för att kunna tanka diesel till ett värde av över 158 000 kronor.

Polisen fick tips om aktiviteterna och efter ett av tankningstillfällena på macken vid E6:an följde en polisbil efter mannens lastbil söderut på motorvägen.

Vid avfarten till Rollsbo stoppades lastbilen och beslagtogs på platsen.

ANNONS

Nekar till brott

Lastbilschauffören, som döms för fem fall av grovt bedrägeri, har nekat till brotten och säger sig inte ha någon vetskap om att korten skulle ha varit förfalskade.

Han har sagt i förhör att han blev tillfrågad om hjälp att tanka av en person som han hade lärt känna en och en halv månad tidigare.

Den nyvunne vännen hade flera lastbilar och hans förare hade semester och därför behövdes någon som kunde fylla på bränsle i lastbilarna.

Tankningarna har skett vid tolv tillfällen under en tidsrymd om tre dagar och med användande av ett flertal olika kort, varav flera kort använts vid samma tankning.

Åklagaren ansåg att det måste ”ha varit uppenbart för honom med hänsyn till tillvägagångssätt och omfattningen av tankningarna att korten som han använde var falska kort”.

Dömd för rån

Den 52-årige mannen, som är medborgare i ett annat europeiskt land, är tidigare dömd för bland annat väpnat rån i Norge 2018. Då blev straffet tre års fängelse.

Nu döms han till fängelse i ett år och utvisning från Sverige i tio år. Han ska dessutom betala tillbaka de drygt 158 000 kronorna till Circle K.

LÄS MER:Tankade olagligen för över en halv miljon – döms till fängelse

LÄS MER:Man gripen misstänkt för bedrägeri vid Circle K

LÄS MER:Fängelse och skadestånd för skimming av kreditkort

ANNONS