”Kyrkan spelar en viktig roll i civilsamhället”


– Det är kyrkan man vänder sig till i kris, så det är viktigt att vi har en öppen folkkyrka. Därför tycker jag man ska rösta i kyrkovalet, säger Linda Maria Hermansson, kommunpolitikerprofil som också engagerar sig i Svenska kyrkan.

ANNONS
|

Just nu pågår förtidsröstningen till kyrkovalet och på söndag är själva valdagen. I Stenungsunds finns tre olika pastorat, Solberga, Norums och Ödsmåls församlingar och Spekeröd - Ucklums församlingar.

LÄS MER:Dags för kyrkoval: Så funkar det

Flest medlemmar i förhållande till befolkning har Norum och Ödsmåls församlingar med 67 procent, tätt följt av Solberga med nästan 65,9 och 61,9 procent för Spekeröd - Ucklum. En av dess medlemmar är centerpartisten Linda-Maria Hermansson från Spekeröd, kommunstyrelsens förste vice ordförande för Stenungsunds kommun. Hon har även valt att engagera sig i Svenska kyrkan. Även om hon inte går i kyrkan allt för ofta så har hon sin tro.

– Visst är jag troende men jag tror att var och en får hitta sitt sätt att förhålla sig till den. Gud kan vara med mig när jag är ute i svampskogen. Jag tycker om att besöka kyrkor och kyrkogårdar i Sverige. Så snart vi är ute och reser och jag ser en kyrka vill jag gå in där och titta.

ANNONS

Hon menar att det är viktigt att göra sin röst hörd även i valet till styre av kyrkan.

– Kyrkan spelar en viktig roll i civilsamhället. Det är till kyrkan man vänder sig i kris, så det är viktigt att vi har en öppen folkkyrka.

LÄS MER:Kyrkorådets ordförande: Kyrkan är en viktig samhällsaktör

Kyrkofullmäktige hålls två gånger per år, men kyrkorådet som bland annat har hand om budget, sätter verksamhetsplaner och har personalansvar, håller tätare möten. Linda-Maria Hermansson är invald i bägge för Kyrkans Väl. Hon står också med på valsedlarna i 2021 års val i sin församling.

– Jag ser det som en solidaritetshandling att vara aktiv i kyrkan. Vi ser ju ett medlemstapp. Det finns olika anledningar till det, men många lämnar för att slippa betala kyrkoavgift. Vad man inte tänker på är vad församlingen gör för bygden. Man förvaltar byggnaden och kulturarvet. Den finns där när man har sorg, hjälper och stöttar människor i kris och inte minst allt det det viktiga sociala arbetet.

Hon nämner bland annat barn- och ungdomsverksamheterna som öppna förskolan och körerna. Soppluncher, dit alla som vill får komma och äta lunch och prata av sig i ett par timmar.

– Det är ett viktigt arbete för att minska ensamheten. Detsamma gäller den gemensamma stavgången som syftar till att dels träffas och umgås, men också få motionera tillsammans. Det stärker ju både den fysiska och psykiska hälsan.

Svenska kyrkan fyller också en viktig funktion för församlingens äldre, vilket Linda-Maria Hermansson ser som något extra fint:

– Främst vill jag nog lyfta fram aktiviteterna för att bryta isolering och ensamhet hos de äldre.

ANNONS