Mark- och Miljödomstolen har nu beviljat tillstånd för Perstorps nya metanolfabrik i Stenungsund.
Mark- och Miljödomstolen har nu beviljat tillstånd för Perstorps nya metanolfabrik i Stenungsund. Bild: Annika Sahlin

Klartecken för ny metanolfabrik i Stenungsund

Mark- och miljödomstolen har nu beviljat tillstånd för Perstorps nya metanolfabrik i Stenungsund. Denna planeras att tas i bruk 2026 och kommer generera arbetstillfällen både under byggtiden och när anläggningen är klar.

ANNONS
LocationStenungsund|
|

Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs Tingsrätt har nu beviljat ändringstillstånd för Perstorp anläggning i Stenungsund. Det uppger företaget i ett pressmeddelande. Det innebär att företaget får bygga en anläggning för produktion av hållbar metanol, som ska stå klar 2026.

Anledningen till att företaget ansökt om ändrat tillstånd är omställningsprojektet Project Air.

– Det är fantastiskt att ett av Sveriges stora industriomställningsprojekt, Project Air, planeras här i Stenungsund och att vi nu har vårt miljötillstånd på plats för den nya metanolfabriken är ett betydande steg på vägen. Metanol är en viktig råvara för Perstorp. Genom Project Air kommer vi att kunna ersätta all den fossila metanol som vi i dag använder som råvara i Europa och på så sätt minska utsläppen av växthusgaser med 500 000 ton per år, säger Gauthier Hanquet, sitechef för anläggningen i Stenungsund, i pressmeddelandet.

ANNONS

”Säkra jobben”

Project Air kommer ge arbetstillfällen, enligt företaget.

– Projektet är också viktigt för att säkra jobben. Här jobbar i dag ungefär 220 personer och under själva byggprojektet kommer det nästan att tredubblas för att sen vid normal drift hamna på ungefär 240-250 personer, avslutar han.

Metanolen används som råvara till kemiprodukter – enligt Perstorp gör metanolen det möjligt för tusentals slutprodukter och värdekedjor att bli mer hållbara i förlängningen.

”Detta är ett stort steg för Perstorp som en global ledare inom hållbarhet för specialkemi och mot oberoende av fossila råvaror”, skriver företaget.

Fakta: Project Air

• Project Air är en kombination av en process för avskiljning och användning av koldioxid (CCU) och för omvandling av koldioxid, restströmmar, förnybart väte och biometan, som ska användas för den första storskaliga produktionen av hållbar metanol i sitt slag.

• Perstorp beskriver att ”det kommer att få långtgående effekter i många industriella värdekedjor och kommer att bidra till att göra Europa mindre beroende av importerade fossila bränslen”.

• Bakom projektet står Perstorp tillsammans med Uniper, som kommer att bygga elektrolysanläggningen för vätgas. Project Air har beviljats 97 miljoner euro från EU:s innovationsfond, och ett belopp på nästan 30 miljoner euro från den svenska Energimyndigheten, som en del av initiativet Industriklivet.

Källa: Perstorp Group

LÄS MER:Miljöminister Annika Strandhäll: ”Korkat att inte bygga vindkraft till havs”

LÄS MER:Fjärrvärmetaxan i Stenungsund höjs – för första gången på 13 år

LÄS MER:Grön omställning i fokus för Stenungsunds industrier

ANNONS