Klart för bygge av nya högstadieskolan

Bygget av Hallernas högstadium är i och med det första spadtaget officiellt igång. I den tre våningar höga byggnaden kommer finnas plats för 540 elever och inflyttning planeras till hösten 2023.

ANNONS
|

I takt med att Stenungsundsborna blir fler ökar också behovet av samhällsservice som skolor och förskolor. Hallerna är en kommundel där utbyggnaden av bostäder, både flerfamiljshus och villor, varit stor sedan början på 2000-talet.

Hallerna ett utvecklingsområde

Hallerna är också utpekat som en strategiskt bra plats för utveckling och det är här politikerna har valt att låta bygga den nya högstadieskolan.

LÄS MER:Stenungskolan byggs inte ut: "Behövs inte längre"

– Med tanke på att Hallerna är ett utvecklingsområde, så är det helt rätt att bygga här. Vi kommer bygga så pass mycket här uppe framöver så det är rätt att lägga skolan här, säger Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande, som tog första spadtaget under tisdagen.

ANNONS

Peab bygger skolan

Prislappen för skolan ligger på 185 miljoner kronor.

Vid första spadtaget deltog förutom representanter för kommunen även Peab som bygger och Stenungsundshem som är med och leder projektet. Skolan kommer att byggas i traditionell stil.

LÄS MER:Stenungskolan läggs ned – efter 70 år

– Vi samarbetar för att se om vi kan använda klimatkompenserad betong. Byggnaden är en ganska enkel konstruktion med fyra hörn i nästan 90 graders vinkel. På så sätt får vi inte så många köldbryggor. Då får vi en väldigt bra formfaktor vilket gör att vi får ner energianvändningen som är 45 kilowatt per kvadratmeter och år, 70 är kravet från Boverket så vi hamnar långt under det, säger Fredrik Löfgren, bygg- och projektledare, Stenungsundshem.

Startar med pålning omgående

Peab går nu igång med markarbetena och påbörjar med pålning för byggnaden. Enligt den geotekniska undersökningen kommer det att behöva pålas mellan tre och åtta meter djupt.

Skolan som byggs med betongstomme beräknas vara klar sommaren 2023, men redan till nästa sommar väntas byggnaden vara tät och då tar arbetet på insidan fart. Skolan kommer bestå av tre våningsplan med plats för 18 klasser. 150 elever från andra skolor som går i årskurs sex, för att bland annat ha annat hem- och konsumentkunskap, laboration och språkval på skolan.

I samband med att nya skolan på Hallerna öppnas läggs den centralt placerade Stenungskolan ned som högstadium.

ANNONS