Johan Rogestedt från Stenungsund ska tävla i friidrotts-SM som inleds på fredag.
Johan Rogestedt från Stenungsund ska tävla i friidrotts-SM som inleds på fredag. Bild: MATHIAS BERGELD

Johan Rogestedt laddar inför SM i Borås

Medeldistanslöparen Johan Rogestedt från Stenungsund gör sig redo inför friidrotts-SM i Borås som drar igång på fredag. Trots OS-satsningen har han krafter över till ett svenskt mästerskap och ser sina chanser som goda inför favoritdistansen 1 500 meter.

ANNONS

På fredag drar friidrotts-SM i Borås igång, och Stenungsundslöparen Johan Rogestedt är i full gång att förbereda sig inför tävlingsdagarna. När lokaltidningen ringer upp honom befinner han sig på flygplatsen på väg till Schweiz för ett sista lopp innan Borås.

– Jag är på väg till Schweiz för att tävla där imorgon, det är ett galalopp på 1 500 meter. Det sista loppet innan SM. Ett formtest för att se var man står för att få ett lopp och rensa ur systemet lite. Jag har inte tävlat på en månad nu på grund av uppehåll med OS och sådär. Det är skönt att få in ett lopp och bara känna att benen är med igen, säger Johan Rogestedt.

ANNONS

Goda möjligheter att försvara guldet

Rogestedt satsar främst på 1 500 meter, men utesluter inte att också ställa upp i 800 meter. Det loppet går nämligen efter 1 500-finalen, och därmed riskerar han inte sina chanser i favoritdistansen.

Under förra årets SM tog han guld på just 1 500 meter och han menar att chanserna ser goda ut även i år.

– Jag är sverigetta, så det är ju en indikation. Jag har fått fyra veckor med lite lugn och ro, inte en massa resor och tävlingar som bara varit hemma i Göteborg. Och tränat hårt för att förbereda mig och jag tycker att passen jag har gjort indikerar att jag är bra, förklarar han.

”Ett SM är alltid ett SM”

Tidigare i år har Rogestedt satsat hårt för att kvalificera sig till OS, något han tyvärr inte lyckades med. Trots OS-satsningarna menar han att det alltid finns krafter kvar för SM, och det tävlingen har en unik plats i idrottshjärtat.

– Ett SM är alltid ett SM och det största man kan göra i alla fall i Sverige. Det hittar man alltid motivation till att vara taggad och sugen på. Det är ju fler som kommer ihåg någon som har vunnit SM än som har blivit Sverigeetta på tid. När man summerar någons karriär är det ofta SM-medaljer och SM-guld som är en sak som tas upp även av högsta förbunden i Sverige. Om de ska lista någons främsta meriter så är ju det med där. Så det betyder mycket, säger Johan Rogestedt.

ANNONS