Peter Johanson och frun Monica Johanson paddlar på Stenungsundssimmet, där Stenungsunds SUP-klubb brukar ställa upp som badvakt.
Peter Johanson och frun Monica Johanson paddlar på Stenungsundssimmet, där Stenungsunds SUP-klubb brukar ställa upp som badvakt. Bild: Privat

Guide: Så svalkar du dig med sommarens hetaste aktivitet

Intresset för paddelbrädorna har fullkomligt exploderat under coronaåret. Peter Johanson från Stenungsunds SUP-klubb har paddlat i flera år och delar med sig av tips till nybörjaren.

ANNONS

Fler och fler har hittat ett nytt sätt att svalka sig i sommarvärmen, nämligen genom den heta trenden stand up paddle, eller sup, som det förkortas. Under förra sommaren, när de flesta stannade hemma, exploderade intresset för paddelbrädorna och när solen visade sig förra helgen kom de fram igen.

Trenden är inget som förvånar Peter Johanson från Stenungsunds SUP-klubb.

– Jag är förvånad att det inte blivit populärt tidigare. Det är ett jättebra sätt att komma ut och komma nära naturen. Den blir lättillgänglig. Du kan ha en uppblåsbar bräda i bilen, parkera nära någon vik, blåsa upp brädan på några minuter och sedan ta dig till ställen du inte nått annars, kanske inte ens med båt.

ANNONS
Peter Johanson har suppat i flera år och varit med vid flera tävlingar.
Peter Johanson har suppat i flera år och varit med vid flera tävlingar. Bild: Privat

Peter Johanson berättar att den billigaste brädan för bara några år sedan kostade flera tusen mer än den billigaste brädan i dag. Och beroende på vad man ska ha den till, är en billig variant fullt duglig.

Kan vara både sport och vattenlek

– Vill man ha den för att paddla lite grand ut och in från stranden funkar de billiga utmärkt. De kommer inte hålla lika länge och är inte lika stabila, men de funkar.

Vill man paddla länge och snabbare, eller är väldigt tung, kan man dock behöva gå upp i pris lite, menar han, och vill man gå ännu längre är det en fast bräda som krävs, i stället för en uppblåsbar.

Det fina med sup-brädor är dock att de blir vad man gör dem till, säger Peter Johanson.

– För mig är det meditativt. Det är helt tyst och du hör bara när vattnet bryts mot brädan eller paddeln. Det är väldigt rogivande. Sedan har jag en dotter som tävlar, som paddlar som bara den.

Tänk på säkerheten

I Sverige tävlar man i fyra discipliner i stand up paddle, och damlandslaget tog nyligen EM-brons i en av dem. Men för någon som bara vill ha en rolig, svalkande sommaraktivitet behöver det inte vara så avancerat.

Så här såg det ut på sup-SM i Malmö för några år sedan.
Så här såg det ut på sup-SM i Malmö för några år sedan. Bild: Privat

Det viktigaste att tänka på, oavsett om man köper eller hyr en sup-bräda, är att det finns en leash.

– Det är alltså snodden som du sätter fast brädan med i din kropp, oftast vid vristen. Blåser det och du trillar i hinner brädan rätt många meter innan du är upp ur vattnet. Då kan det vara bra att kunna dra in den igen.

En annan viktig sak att hålla koll på är vädret, och framför allt vinden. Särskilt om man paddlar i havet. Även om det kan vara gött att ha vinden i ryggen när man paddlar iväg kan det vara livsfarligt att inte orka paddla hela vägen hem igen.

– Det kan gå fort om vinden får tag i dig, så paddla alltid så du får medvind tillbaka. Ge dig inte ut på öppet hav när det är frånlandsvind, för då kanske du hamnar i Danmark, eller råkar ut för något ännu värre, säger Peter Johanson.

Peter Johanson tips för en säker och rolig sup

  • Ha alltid säkerhetssnodd mellan dig och brädan.
  • Börja paddla sittandes på knä och få upp lite fart.
  • Ställ dig upp med ett ben i taget, höftbrett mellan fötterna. Stå med lätt böjda knän och rak rygg och titta framåt.
  • Försök att inte spänna dig och försöka parera när det vinglar, utan slappna av.
  • Paddla hellre i motvind först, så du får medvind på tillbakavägen.
  • Paddla aldrig ensam och använd flytväst.
ANNONS