Generösa kunder betalar mer än de behöver till Ukraina

I second handbutiken Hos Marta och Maria är viljan att hjälpa stor bland de frivilligarbetande. Nu får de dessutom hjälp av många av sina kunder som ger mer än prislappen visar. Intäkterna nästan fördubblades förra veckan och pengarna går oavkortat till Röda korsets arbete i Ukraina.

ANNONS

Föreningen drivs helt på frivillig basis och hela verksamheten bygger på att människor lämnar in saker som sedan kan säljas. Alla som hjälper till i butiken, med att packa upp, värdera, sortera, prissätta och sedan sälja, är där som volontärer. Ingen ersättning betalas ut, utan alla insamlade medel delas sedan ut till behövande, både lokalt och till olika projekt runt om i världen.

Totalt 70 000 till Röda korset

Vid två tillfällen har nu dagskassorna gått till att hjälpa Ukraina.

– Förra måndagen gick hela kassan till Ukrainas folk och vi kunde skicka in 40 000 kronor via Röda korset. Det är nästan en fördubbling av vad vi brukar få in en måndag eftersom många betalade mer än vad sakerna kostade, säger Lennart Thorvaldson, ordförande för föreningen Hos Marta och Maria.

ANNONS

LÄS MER:Emilia på plats i Polen: ”Det är värre än jag någonsin kunnat tänka mig”

När gensvaret hos kunderna var så stort bestämde sig föreningen för att även den här måndagens dagskassa skulle gå till behövande som drabbats av invasionen i Ukraina.

– Vi fick in nästan 27 000 och då bestämmer vi oss för att runda av till 30 000 kronor så blir det en mer jämn summa. Det känns bra att kunna sätta över 70 000 kronor, det kan väl hjälpa någon.

Stöttat med saker till en familj på flykt

Föreningen har även direkt stöttat en ukrainsk familj som flytt till Sverige och närområdet.

– Genom vårt kontaktnät fick vi en förfrågan om vi kunde bistå en familj med det mest primära till det krypin som de fått hjälp med. Det var en familj med två barn, berättar Anna-Carin Olander, en av de 18 frivilliga som var med och roddade vid måndagens försäljning.

Några mer planerade insamlingar för just Ukrainas folk planeras inte i nuläget, utan fortsättningsvis går pengarna till andra behövande.

– Ja, för vi får också se till att vi har pengar till det vi lovat, säger Thorvaldson.

Jill Myberg och Lennart Thorvaldson och de andra volontärerna lägger ner mycket kraft och energi på att samla in pengar till behövande.
Jill Myberg och Lennart Thorvaldson och de andra volontärerna lägger ner mycket kraft och energi på att samla in pengar till behövande. Bild: Annika Sahlin Ottosson

2020 var ett mindre bra år för föreningen som knappt kunde hålla öppet på grund av pandemin, men desto mer pengar blev det att dela ut förra året.

– Trots begränsning i öppethållande förra året kunde vi då dela ut 600 000 till behövande, säger Lennart Thorvaldson.

ANNONS