Forskare har gjort mätningar vid Gårdsjön sedan 60-talet. Arkivfoto
Forskare har gjort mätningar vid Gårdsjön sedan 60-talet. Arkivfoto Bild: Annika Sahlin

Forskarna bjuder in till öppet hus vid Gårdsjön

Forskarna utanför Ucklum vill nå ut till alla, inte bara de som läser vetenskapliga publikationer. Därför anordnas Gårdsjödagen, där boende informeras om effekterna av luftföroreningar – men också om det som förbättrats tack vare deras arbete.

ANNONS
|

Sedan 60-talet har forskare gjort mätningar och studier vid Gårdsjön utanför Ucklum. Då handlade det om försurningen och på 80-talet var svavel en stor bov, men nu står nya problem i fokus.

Platsen har nämligen visat sig vara väldigt bra för den här typen av forskning och för att kunna dela med sig av alla resultat till allmänheten anordnas Gårdsjödagen.

– Det är som ett öppet hus där vi samlar människor som är experter på olika saker som kan informera och sprida kunskap om just effekterna av luftföroreningar till de som kommer hit, säger Filip Moldan, ordförande i Gårdsjöstiftelsen.

Vill nå alla – särskilt de i närheten

Gårdsjödagen anordnas vanligtvis vartannat år och är öppet för alla. Ofta är det Ucklumsbor och andra Stenungsundsbor med lokal anknytning som dyker upp, och besöksantalet brukar ligga på mellan 50 och 100 personer under de fyra timmarna experterna finns på plats.

ANNONS

Filip Moldan menar att dagen är ett av de verktyg stiftelsen använder för att nå ut till så många som möjligt.

– Jag jobbar på ett forskningsinstitut och vi levererar oftast forskning till beställaren eller skriver vetenskapliga publikationer. Men där fattas något, så det vi hoppas på med dagen är att nå de som kanske inte läser vetenskapliga publikationer. Och den lokala anknytningen är viktig, vi vill ju berätta för de som bor här vad vi håller på med.

Mycket har förbättrats

Men det är inte bara alla problem och hur dåligt jordklotet mår som förmedlas. Enligt Filip Moldan finns det mycket som har förbättrats också, som det är lika viktigt att berätta om.

– Det vi försöker tala om är hur det ser ut, vad som är farligt och mindre farligt, och hur det har förändrats över tid. Hur vi beter oss i samhället får konsekvenser och det är viktigt att informationen når ut – också den om vad som blivit bättre, så det inte känns hopplöst vad vi än gör.

Gårdsjödagen anordnas söndagen den 3 oktober mellan klockan 10 och 14. Förutom möjligheten att fråga ut experterna och lyssna på miniföredrag finns också poängpromenad, fika och korvgrillning.

ANNONS