För trångt när gymnasieelever äter lunch – skolledning vill skaffa uppvärmt tält

Det blir för trångt när eleverna på Nösnäsgymnasiet äter sin lunch, det konstaterar gymnasiechef Niclas Brattefors. Nu kan det bli aktuellt med ett uppvärmt lunchtält på skolans område för att utöka matplatserna. Samtidigt har man anställt en coronavakt som ser till att eleverna håller avstånd.

ANNONS
|

Det var tidigare i veckan som Nösnäsgymnasiet i Stenungsund meddelade att man tillsatt en tjänst med den enda uppgiften att hjälpa elever att hålla avstånd till varandra under lunchen och i kaféer – en coronavakt. Eftersom skolans matsal byggs om fram till nästa år, äter eleverna numera lunch i mindre utrymmen på skolan, bland annat i två klassrum och i en mindre matsal. Det har medfört att risken för köbildning och trängsel blivit större.

– Det var en del köbildning i början, innan alla elever förstod att man kunde ta mat på olika platser. Men vi ser redan under denna vecka att allt börjar falla på plats, med god hjälp från den här extraanställda personen, sade Niclas Brattefors, gymnasiechef, tidigare i veckan.

ANNONS

LÄS MER: Coronavakt anställs när gymnasiet byggs om

Tonen förändrades emellertid plötsligt under veckans slut, och skolledningen fick hastigt tänka om.

– Vi ser att resultatet inte räcker riktigt. Det köar för mycket. Det fungerar bra med själva matplatserna, men det blir för mycket kö. Och det är inte så bra, varken ur smittsynpunkt eller eftersom vi inte ska ha eleverna ståendes i kö halva sin matrast, säger Niclas Brattefors.

Får tänka kreativt

Nästa vecka behöver skolan alltså utvidga lunchområdet ytterligare, berättar Niclas Brattefors. Men det är ingen enkel fråga. Det är inte bara att ta nya klassrum i besittning, menar han.

– Vi är väldigt trångbodda. Vi har under några års tid ökat i antal elever och just i år har vi ökat med hundra elever, så vi har inte så stora marginaler längre. Vi har väldigt hög användningsgrad på lektionssalar, och det är jättepositivt, säger han.

LÄS MER: Nösnäselever ska erbjudas vaccin på skolan

Skolledningen tvingas fundera på alternativa lösningar, berättar han. För även om skolan skulle kunna använda sig av fler klassrum behövs det än mer platser.

– Vi får tänka kreativt här faktiskt, säger han och fortsätter:

– Vi tittar på att ha ett uppvärmt tält.

Det är i skrivande stund oklart om det blir ett tält på skolgården eller inte. Hur skolledningen väljer att gå vidare står klart först nästa vecka.

Finns det elever som har upplevt obehag ur en smittskyddssynpynkt?

– Nej, det är mer att de är bekymrade och irriterade över att de behöver stå i kö, och det har vi full förståelse för. För det går ju inte.

LÄS MER: Så ska skolorna tackla covid-19 när eleverna återvänder

Ny matsal dubbelt så stor

Skolans nya matsal planeras att bli färdig till nästa läsår och ska bli nästan dubbelt så stor som innan. Orsaken är det stigande antalet elever på skolan.

– Vi kommer också att få ett nytt och modernare kök, för det är inte bara tillagning för gymnasiet där utan även för skolor och förskolor, sade Niclas Brattefors, tidigare i veckan.

Det studerar i dag omkring 1 400 elever på Nösnäsgymnasiet.

LÄS MER: Orustelever vaccineras i Uddevalla

ANNONS