Stenungsunds kommuns miljöpris på 20 000 kronor fryser inne i år.
Stenungsunds kommuns miljöpris på 20 000 kronor fryser inne i år. Bild: NILS JAKOBSSON

För få nomineringar – här är priset som frös inne

De senaste tre åren har butiken Alla barn second hand, Stenungsunds Montessoriskola och lokalvaruhandeln Reko-ring fått ta emot kommunens miljöpris. I år var det för få nomineringar för att priset skulle delas ut, speciellt då de två nominerade redan fått priset.

ANNONS
|

Det blir ingen utdelning av årets miljöpris. Det beslutade politikerna i allmänna utskottet som har till uppgift att årligen utse en pristagare. Men det händer också att priset uteblir och då handlar det främst om brist på nominerade personer eller verksamheter. 2014 var ett sådant år.

Olof Lundberg (S), Stenungsund
Olof Lundberg (S), Stenungsund Bild: Camilla Moestedt

– Det året hade det inte kommit in några förslag på kandidater alls så då blev det ingen utdelning heller, säger utskottets ordförande Olof Lundberg (S).

Nominerad förskola har fått priset

I år var bara två förslag till pristagare inlämnade till kommunen, en förskola och en secondhandbutik.

Någon ville se Kyrkenorums förskola som pristagare för förskolans arbete med hållbar utveckling. Enligt nomineringen har: ”Exempelvis en avdelning arbetat med de nya invasiva arterna blåskrabbor och klängmaneten och barnen har fått ny kunskap utifrån de tre dimensionerna där vi kan se hur de samverkar för en hållbar utveckling.”

ANNONS

Kyrkenorums förskola fick miljöpriset 2012.

Secondhandbutiken som nominerats var Hos Marta och Maria. Verksamheten samlar in begagnade föremål och kläder och skänker sedan vidare förtjänsten till olika välgörande ändamål. Motiveringen till varför butiken skulle få priset var kort och gott: ”Genom återbruk skapas välgörenhet.”

Fick priset för fyra år sedan

Secondhandbutiken Hos Marta och Maria fick ta emot kommunens miljöpris för fyra år sedan.

Klart är att Stenungsundsborna är bättre på att nominera föreningar till pristagare. I år när Stenungsunds frisbee club tilldelades priset hade det inkommit 158 nomineringar.

– Vi diskuterade i utskottet om vi skulle prova att genomföra en ny nominering för miljöpriset, eller att se över riktlinjerna, men vi var eniga om att inte göra det. De bägge som hade nominerats har ju också fått priset rätt nyligen så vi var även eniga om att inte dela ut det i år, säger Olof Lundberg.

LÄS MER:Fotbollseldsjäl och bioentusiaster delar på Folkhälsopriset

LÄS MER:Fullmäktige bjöd på prisregn över engagerade Stenungsundsbor

LÄS MER:De prisades för sina kulturinsatser på Tjörn

ANNONS