Rickard Persson, sektorchef socialtjänsten Stenungsunds kommun, hänvisar till att kommunen kan ge råd till den enskilde att ansöka om bistånd inom andra lagrum om den fått avslag.
Rickard Persson, sektorchef socialtjänsten Stenungsunds kommun, hänvisar till att kommunen kan ge råd till den enskilde att ansöka om bistånd inom andra lagrum om den fått avslag. Bild: Pressbild

En miljon mindre för personlig assistans på två år

Under den senaste femårsperioden har sammanlagt 16 personer ansökt om personlig assistans hos Stenungsunds kommun, fyra har fått avslag. Jennie Strandberg är en dem och hon får nöja sig med fem snabba hemtjänstbesök per dygn istället för personlig assistans.

ANNONS
|

Kostnaden för personlig assistans, där kommunen står för de första 20 insatstimmarna per vecka, uppgick förra året till drygt 26,6 miljoner kronor, vilket är en minskning med 200 000 konor året jämfört med året innan och cirka 940 000 kronor mindre än 2018.

Kommunens sektorchef för socialtjänsten, Rickard Persson, menar ändå att kommunen inte har blivit hårdare i sina bedömningar.

– Kommunen har inte haft någon agenda i att utföra hårdare bedömningar gällande någon myndighetsutövning. Myndighetsutövningen utgår från lagstiftningen och om enskilda bedömer att den varit felaktig kan man överklaga till förvaltningsrätten för att få sin ärende prövat.

Jennie Strandberg har också överklagat till förvaltningsrätten som i sin dom gör gällande att hon tillhör en av tre kvalificerande bedömningsgrupper, så kallad personkrets, som har rätt till personlig assistans. Trots det avslog kommunen återigen hennes ansökan i november förra året. Varför kommunens handläggare beslutar om avslag igen får vi inte svar på då enskilda ärenden inte kommenteras.

ANNONS

– Jag kan inte kommentera denna punkt av förklarliga skäl.

Den individuella bedömningen av rätt till insatser enligt LSS, Lagen om stöd och service, görs utifrån inkomna intyg och lagstiftning och kommunen följer enligt Rickard Persson rådande rättspraxis.

– Bedömning görs utifrån den enskildes grundläggande och övriga behov. Hänsyn behöver tas till om det stödet är mycket privat och av integritetskänslig karaktär, eller om det förutsätter någon specifik kompetens för att kunna utföra stödet. Utredning om man tillhör personkretsen är det första steget till LSS, behovet utreds och prövas om den enskilde har rätt till insatsen och bedömning görs i så fall vilken omfattning, eller om behovet tillgodoses på annat sätt.

Vad tycker du om att en person som drabbats av flera strokes tvingas sitta i sitt hem utan möjlighet att ta sig ut? Är det god levnadsstandard?

– Om en person inte kan aktivera sig av någon anledning kan man söka bistånd inom olika lagrum för att uppnå den levnadsstandard som är aktuell i det enskilda fallet. Ansökan utreds och bedöms utifrån ansökans inriktning. Kommunen kan ge råd till den enskilde att ansöka om bistånd inom andra lagrum om den enskilde inte uppfyller kriterierna för bistånd enligt det den ursprungliga ansökan.

Annika Sahlin Ottosson

annika.sahlin@lokaltidningensto.se

ANNONS