Debatt på Nösnäs gav elever mer koll inför valet

En stor del av Nösnäsgymnasiets treor är förstagångsväljare och under måndagen bjöds det på partidebatt i aulan. Debatten gav lite mer kunskap om var partierna står i olika sakfrågor menade några av eleverna.

ANNONS
|

Samtliga partier var inbjudna och alla utom Sverigedemokraterna fanns på plats på gymnasieskolan i Stenungsund för att bland annat debattera skola, utbildning, klimat och miljö. Även den ansträngda situationen inom vården togs upp under ungdomsförbundens debatt.

Molly Pernman och Josefin Grindsjö är förstagångsväljare och lyssnade på debatten mellan ungdomsförbundens representanter. De är fortfarande osäkra på vilket parti de ska lägga sin röst på.

– Det har öppnat upp för många olika partier. Jag hade till exempel inte lagt märke till vissa partier som Centern och Liberalerna innan, debatten har öppnat upp för tankesättet de har. Men jag är fortfarande inte säker vad jag ska rösta på, säger Josefin.

ANNONS

– Det var ganska olika talare, vissa var bättre på att tala och övertyga, säger Molly.

De är överens om vilka frågor de anser viktiga:

– Brott och miljö, säger Molly Pernman.

– Man ska ju inte överdriva straffen men det borde vara lite längre straff för vissa brott, säger Josefin Grindsjö.

– Lite mer säker känner jag mig. Jag hade inte så stor koll innan debatten, men jag står fortfarande fast vid vad jag kände innan. Det var intressant, de tog upp bra saker. Det var en bra debatt tycker jag.

Fanny Kiviniemi hinner inte fylla 18 innan valdagen och får inte rösta, men hon hade ändå nytta av debatten då hon under tisdagen röstar i skolvalet.

– Man fick reda på lite mer vad de olika partierna står för.

Gymnasieeleverna bjöds på två debatter och vid den första debatterade Tuva Nibble, Ung Vänster, Assar Wixe, SSU, Sammy Nygård, KDU, Johannes Bexell, LUF, Johannes Thernström, MUF, Lillemor Jennersjö, Grön Ungdom, Moa Karlsson, CUF.

LÄS MER:Erbjudande inför valet: Alla upp till 25 år läser ST-tidningen gratis i ett halvår

LÄS MER:Skola och sjukvård läsarnas viktigaste valfrågor

LÄS MER:Kommunalrådet om vandaliseringen: ”Polisanmält fyra dagar i rad”

ANNONS