Liselott Andersson, Madeleine Zanders och Sabina Pilebo på plats vid tisdagens torgmarknad i Stenungsund för att informera om projektet.
Liselott Andersson, Madeleine Zanders och Sabina Pilebo på plats vid tisdagens torgmarknad i Stenungsund för att informera om projektet. Bild: Privat

De ska kartlägga ofrivillig ensamhet bland äldre

Ensamhet är en av de största bidragande orsakerna till psykisk ohälsa och depression bland många äldre. Pandemin har också bidragit till att allt fler känner sig just ensamma, vilket man i Stenungsund nu vill råda bot på genom ett nystartat projekt.

ANNONS
|

Tre undersköterskor från hemtjänsten ska fram till sommaren 2022 leda arbetet för att hitta former att bryta ofrivillig ensamhet bland kommunens 65-plussare. Detta för att effekten av ensamhet också ofta sägs kunna ha lika stor skadeverkning på vår fysiska hälsa som exempelvis rökning.

Undersköterskorna Liselott Andersson, Madeleine Zanders och Sabina Pilebo ska genom en enkätundersökning först försöka kartlägga hur problemet ser ut lokalt.

– Vi är precis i startgroparna och vill genom enkäten, men gärna också via telefonsamtal få in synpunkter från de äldre om vad vi kan göra bättre för dem, säger Liselott Andersson.

På plats vid torgmarknaden

I enkäten, som bland annat delats ut i olika miljöer där många äldre vanligtvis rör sig, som biblioteket, vårdcentralen och måndagscaféet i Hyresgästföreningens lokal Skonaren, uppmanas de äldre nu svara på frågor som hur de själva upplever ensamhet, samt om de känner till vad kommunen har att erbjuda för äldreaktiviteter och hur de tycker att kommunen ska arbeta vidare för att lyckas med sitt mål.

ANNONS

LÄS MER:Seniordagen flyttas fram – laddar för kommande jubileum

Under tisdagens torgmarknad fanns trion också på plats i Stenungsunds centrum för att sprida kännedom om projektet, döpt till SEE, med hänvisning till såväl social, existentiell som emotionell ensamhet, men också med syftningen att just se varandra och problemet med ensamhet.

– Vi kommer vidare att ta kontakt med olika pensionärsföreningar som PRO och SPF, och kyrkan men också prata ihop oss mer med personal från Kungälvs, Orust och Tjörns kommuner där man kommit betydligt längre än oss vad gäller exempelvis volontärverksamhet och träffpunkter för äldre, säger Liselott Andersson.

Brevväxling över generationer

För även om Stenungsunds kommun redan i dag erbjuder exempelvis fixartjänst som att byta glödlampor och gardiner för de över 70 år, samt hjälp att beställa hem böcker från biblioteket, kan det ju också handla om något så enkelt som att faktiskt bara ha någon att prata med, menar Liselott.

– Alla kanske inte heller vill ta sig till en organiserad gruppträff, utan bara vill bli uppringd en gång i veckan eller kanske få hjälp med att skaffa en brevvän. Här har vi också en idé om ett samarbete med olika skolor för att få till en brevväxling mellan generationer.

Telefontid tisdagar och torsdagar

Liselott Andersson, Madeleine Zanders och Sabina Pilebo vill nu gärna få in fler synpunkter för att skapa kontaktnät, samt hitta meningsfulla och hållbara former för att arbetet ska kunna leva vidare även efter projektets avslut.

Trion nås på telefon 0702-87 23 66, tisdagar och torsdagar mellan klockan 08-10.

ANNONS