Bild från tidigare klädbytardag.
Bild från tidigare klädbytardag. Bild: Privat

De laddar för Sveriges största klädbytardag

I slutet av mars är det återigen dags för Sveriges största klädbytardag, ett evenemang som Naturskyddsföreningen anordnar. Då blir bytt till nytt i Stenungsund.
– Det är en väldigt rolig aktivitet, säger Eva Andersson från Stenungsunds Naturskyddsförening.

ANNONS
|

Sista helgen i mars arrangerar Naturskyddsföreningen Klädbytardagen på flera platser runtom i landet. I Stenungsund blir det klädbytardag på Fregatten söndagen den 27 mars.

– Det är en aktivitet vi haft så gott som varje år de senaste tio åren lite drygt, säger Eva Andersson från Stenungsunds Naturskyddsförening.

Föreningen uppmanar Stenungsundsborna att rensa sina garderober inför klädbytardagen och ta med sig fem plagg till Fregatten för att byta till sig något nytt.

17 000 personer deltog i den stora klädbytardagen runtom i hela landet före pandemin. Enligt Naturskyddsföreningen fick 58 000 plagg då en ny ägare. Dessa byten innebar enligt föreningen samtidigt en stor besparing för miljön i form av bland annat kemikalier och koldioxid.

ANNONS

– Det är väldigt stort och väldigt behjärtansvärt. Förra året hade vi tusen plagg som lämnades in här och ungefär 70 procent av kläderna gick då till nya ägare.

Viktigt för miljön

Naturskyddsföreningen uppger att produktionen av kläder står för ungefär 10 procent av de globala koldioxidutsläppen. Att byta kläder är därför viktigt för miljön.

– Det har väldigt stor miljöpåverkan när man köper mycket kläder. Så ur en miljöhänsyn är det bra att ha en klädbytardag.

Varje år köper svensken i snitt omkring tio kilo nya kläder. Det är en konsumtion som inte är hållbar för miljön, menar Naturskyddsföreningen.

– Många har nog kläder som de kanske inte längre kan använda dessutom.

Utbytet av kläder sker under en och en halv timme under söndagen den 27 mars. Eventuellt överblivna kläder skänks sedan till second hand.

– I år undersöker vi även om det finns möjlighet att skänka kläder till flyktingar från Ukraina, säger Eva Andersson.

ANNONS