Borealis testar förnybar råvara

Petrokemiföretaget Borealis startade på onsdagen ett unikt försök i Stenungsund. Företaget satsar nu på att använda bioråvara i krackeranläggningen och det första försöket görs med 1000 ton importerad råvara.

ANNONS
|

Förberedelserna för det här projektet har pågått en längre tid och i veckan kom den nya råvaran till Stenungsund med båt. Detta är det första testet med den förnybara vegetabiliska råvaran och företaget hoppas nu att man kan gå vidare med fler tester i fortsättningen och på sikt övergå till en allt större andel förnybar råvara istället för dagens som har ursprunget i naturgas och petroleum.

– Vi har gjort mycket noggranna förberedelser och vi är oerhört nyfikna på hur detta ska gå. Vi räknar med att vi de närmaste åren ska göra stora framsteg när det gäller att byta ut den fossila råvaran. Vi har heller inte behövt göra några större investeringar med anledning av råvarutestet utan vi kör krackern med den utrustning och de system vi har, säger Borealis krackerchef Marcus Kierkegaard.

ANNONS

Enligt honom är riskerna för att något går snett små men man har ändå fullt fokus på testkörningen och ska göra en noggrann utvärdering.

– Råvaran är i sin helhet importerad och går allt väl, vilket vi tror, kommer vi att fortsätta testkörningarna. Detta är en av de saker vi gör för att ställa om vår verksamhet och minska anläggningens klimatavtryck.

Själva volymen är enligt Marcus Kierkegaard inte så stor utan det är själva testet som är det viktiga.

– Vi har också kunder som följer det här testet noga. Alla de övriga företagen i petrokemicentrumet i Stenungsund är informerade om vår satsning och är med oss vilket vi tycker är extra viktigt. Skulle något inte gå bra kommer vi att hitta lösningar så att det fungerar.

Krackeranläggningen som producerar råvaran till övriga industrier i Stenungsund är nyckeln till en omställning av det petrokemiska centrumet i Stenungsund. Krackerns hela årsvolym är 1,5 miljoner ton fossil råvara idag och årligen tillverkas 620 000 ton eten.

Satsningen i Stenungsund är också en del av den satsning som Borealis gör internationellt med att ställa om sina anläggningar och målet är tillverkning av biobaserad plast från förnyelsebara råvaror. Borealis konstaterar att man med detta ska kunna minska koldioxidavtrycket från företaget.

Rent tekniskt är det så att när bioråvara använda istället för fossil råvara i krackern bildas biogen CO2 när bränngasen från processen eldas. Biogen CO2 ingår i kolets kretslopp och ger ingen klimatpåverkan vilket den fossila gör. Bioråvaran är också spårbar vilket är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Borealis framhåller också att den bioråvara man vill använda inte konkurrerar med matproduktion utan är en biprodukt från grödor som man tar tillvara istället för att den blir avfall. Testerna kommer att genomföras i Stenungsund fram till 20 september.

Några frågor man vill ha svar på är hur bioråvaran påverkar krackugnarna och om det innebär ökade krav på rengöring av dessa. Detta kan i så fall innebära produktionsförluster.

Även de fackliga organisationerna är positiva till testet och satsningen.

– Detta är mycket bra för mina medlemmar eftersom vi här arbetar med framtiden för krackern och petrokemin. Detta är början av en lång resa som också innehåller satsningen på ett returraffinaderi i Stenungsund och det är oerhört positivt. Vi måste gå denna vägen och det är spännande att resan nu startar för oss. Vi bör också kunna få en större förståelse i samhället när vi nu startar en sådan här utveckling, säger Patrik Andersson, ordförande för IF Metall på Borealis.

ANNONS