Barnmorskor vill förbättra kvinnors sexuella hälsa

Klimakteriet, menscykeln, hormoner och lustproblematik – det är något som nästan halva världens befolkning har problem med någon gång i livet, men som det kanske inte pratas så mycket om. Anna Wängborg och Elisabeth Nilsson vill ändra på det.

ANNONS

Förra året startade duon företaget Wisher med beskrivningen att de vill öka kunskapen kring sexuell och reproduktiv hälsa ur ett livscykelperspektiv. Anna Wängborg och Elisabeth Nilsson, som båda i grunden är barnmorskor och fortfarande också jobbar med det inom den offentliga vården, förklarar vad som menas med det.

– Det handlar om att man ska ha en god sexuell hälsa hela livet. Många med klimakteriebesvär, till exempel, vet kanske inte riktigt var de ska vända sig, man kanske blir runtskickad och får behandling som egentligen inte behövs. Vi vet att med kunskap och egenvård så kan man lindra och förebygga väldigt mycket själv, säger Anna Wängborg.

ANNONS

”En ganska låg kunskapsnivå”

Precis som när man förbereder ungdomar på den kommande puberteten, så vill Anna Wängborg och Elisabeth Nilsson förbereda inför andra hormonella förändringar som sker i livet, vilket kan vara den menstruella hälsan, förklimakteriet och klimakteriet.

– Hälften av befolkningen menstruerar under en stor del av sitt liv. Inte bara att du har mens cirka fem dagar i månaden, du har dessutom en menscykel som påverkar. Vi har sett i vår forskning att det saknas kunskap kring den menstruella hälsan. Och på samma sätt så finns det inte kunskap när man kommer in i nästa fas, när hormonerna börjar svaja i förklimakteriet och klimakteriet, säger Anna Wängborg, som dessutom forskar inom menstruell hälsa i Sverige på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

– Det är tyvärr en ganska låg kunskapsnivå i största allmänhet, flikar Elisabeth Nilsson in.

Som en PT eller matlagningskurs

Att kombinera sina jobb inom den offentliga sektorn med det nya företaget går bra, är de två överens om. Uppdragen är helt olika. Wisher vänder sig till både företag, skolor och privatpersoner genom föreläsningar eller samtal själv eller i par.

– Vi ersätter inte den offentliga vården, vi kompletterar. För oss handlar det om att ge något mer, säger Elisabeth Nilsson.

Anna Wängborg ger en liknelse.

– Det är på samma sätt som att man någon gång använder en PT (personlig tränare) eller går en matlagningskurs för att bli bättre i köket. Vi finns för att bredda kunskapen och hjälpa, säger hon men tillägger också i en allvarligare ton:

– Det är också jätteviktigt att veta att man har rättigheter inom den offentliga sjukvården. Mår man dåligt i sin menstruation, menscykeln eller klimakteriet så ska man alltid söka vård. Man ska inte stå ut med saker.

ANNONS