Askeröborna firar 65 år som gifta

Den 20 juli firar Ingrid och Stig Nylén 65-årig bröllopsdag på Askeröarna. Här lekte de tillsammans på somrarna som barn och här känner de sig mer hemma än någon annanstans. Och det är här de valt att leva och bo.

ANNONS
|

De båda 89-åringarna bor numera året runt i det utbyggda tidigare sommarhuset nära Fiskevik på Stora Askerön.

– Vi kanske blivit så gamla för att vi kunnat vara här så mycket, gissar Ingrid.

– Och jag tror att vi trivts så bra tillsammans för att vi lärde känna varandra som barn. Vi växte ihop här, förklarar Stig.

Byggde eget

För 60 år sedan, 1962, byggde de med egna händer en sommarstuga. Det var i sig en prestation, den yrkesverksamma tiden av livet arbetade de nämligen som lärare i Karlskoga, hela 30 mil från Askeröarna.

– Det var en fördel att vi var lediga på somrarna så vi hade tid att snickra, fortsätter Stig.

ANNONS

Men de härliga somrarna på Askerön började som sagt långt tidigare. Redan 1933, samma år som Ingrid föddes, byggde hennes pappa ett sommarställe som nu är grannhus till parets nuvarande bostad. Där bor nu Ingrids släktingar.

Rodde långt

Familjens kärlek till Askerön väcktes dock ännu tidigare genom en ovanlig och troligtvis ganska arbetsam semester.

– Pappa och hans syskon rodde faktiskt från Göteborg längs Bohuskusten på 1920-talet och övernattade då på Stora Askerön. De tyckte det var så fint här så de kom tillbaka, berättar Ingrid.

Besöket på ön var kanske ändå inte ren slump, för Ingrids farfar var uppvuxen på gården Holm i Stenungsund.

– Pappa hade varit där också, säger Ingrid som bar efternamnet Holm innan hon gifte sig med Stig.

Mycket var annorlunda

Taxibåten mellan Stenungsund och Fiskevik på Stora Askerön var då den reguljära förbindelsen till ön.

På ett fotografi från 1939 finns den sexåriga Ingrid och hennes mamma med bland passagerarna på bryggan i Fiskevik.

– Man kan se hur mycket naturen på Askeröarna vuxit igen sedan vi var barn, påpekar Stig, som menar att det är den enskilt största förändringen under parets liv på ön.

När Stigs föräldrar byggde ett sommarhus på Stora Askerön 1939, i närheten av Ingrids familj, växte bara gräs, ljung och låga enbuskar i området.

– Det fanns tolv bondgårdar på ön som hade betesdjur överallt. När de försvann började markerna efter ett tag växa igen. Sedan gick det fort och landskapet förändrades, berättar Stig.

Ett fritt liv

De jämnåriga barnen Ingrid och Stig hann leka länge tillsammans på somrarna, i kompisgänget med alla syskon. De rodde omkring på vattnen kring ön och klappade djuren på gårdarna där de köpte mjölk.

– Jag älskade att vara hos bönderna och hjälpa till att mjölka kor och sköta om djuren. Jag tycker synd om barnen nu för tiden som inte ens får gå in i en lagård, säger Ingrid, som varit alla sina somrar på Stora Askerön.

– Vi var mycket närmare naturen och djuren än vad barn kan vara nu, menar Stig.

Trots att båda som barn bodde i Göteborg resten av året, senare en period i Stockholm och hela yrkeslivet i Karlskoga, blev Stora Askerön den fasta punkten i livet.

– Man hör mer hemma här än på något annat ställe, säger Ingrid.

Bröllop och jubileum på Askerön

In i vuxenlivet måste Stig göra lumpen och då började han skriva brev till Ingrid. Hur det ena ledde till det andra verkar ingen av dem veta säkert. Men gifte sig gjorde de i alla fall den 20 juli 1957 i Norums kyrka. Efteråt tog man förstås taxibåten till Askerön för att fira bröllopet på den kära ön.

65 år senare firar de på samma plats tillsammans med sina närmaste, barn, barnbarn och barnbarns barn.

LÄS MER:Gårdens rekordsommar – 51 bröllop bokade

LÄS MER:Magiska datumet lockar till bröllop – Gunnar Arwidson minns varje brudpar han vigt

LÄS MER:Unika datumet ratas av bröllopsparen i STO

ANNONS